Čí je to město - ptají se v Divadle Na zábradlí

Praha – Motto celé nadcházející sezony v Divadle Na zábradlí je sugestivní otázka Čí je to město? Nabídne pět premiér, z nich čtyři ve světové premiéře. První bude 21. října inscenace hry Jiřího Pokorného Domov můj o cestě ze hřbitova přes luxusní hotel zpátky na hřbitov i o tom, jak je snadné stát se bezdomovcem.

V duchu motta Čí je to město? se ponese i doprovodný program, zahrnující pravidelná setkání s významnými osobnostmi z jednotlivých městských částí a výstavy pražských fotografů. Název sezony byl inspirován stejnojmennou výstavou, která se konala v Karlin studios letos v březnu. Zabývala se urbanizací Prahy, ale i pasivitou, dezinformovaností veřejnosti či netransparentností prodeje pozemků developerům.

„Na tato témata chceme navázat obecněji a v širších souvislostech. Město jako místo spolužití různých skupin lidí, různých osudů a různých životních příběhů. Město, které je někým řízené, ale z vůle lidí, kteří v něm žijí. Město, které není odcizeným a nepřátelským územím. Město jako domov, který má vizi,“ komentoval to umělecký šéf David Czesany.

Scéna ze hry Miroslava Bambuška Česká válka v Divadle Na zábradlí
Zdroj: Divadlo Na zábradlí/Jan Dvořák

Sezonu otevřela výstava fotografií herce Igora Chmely s překvapivým názvem Čí je to město. Jejich námětem je Praha, její historie, současnost, architektura i život. Návštěvníci si mohou prohlédnout téměř pět desítek snímků.

„Je to poprvé, co je vystavuji. Jsou černobílé a sám jsem si je nazvětšoval. Focením rád trávím volný čas. Protože ho ale není moc, fotím při natáčení, v divadelním zákulisí nebo prostě jen cestou domů. Dostal jsem nabídku vystavit fotky, které se tematicky vážou k Praze. A tak jsem vzal do ruky kompaktní fotoaparát z bazaru a pustil se do mapování života a událostí v pražských ulicích. Měl jsem na to pouhý měsíc. Taky jsem si vyrobil cameru obscuru z krabičky od sirek, s níž fotím. Něco z toho budou možná divný obrázky, ale budou moje,“ dodává na okraj své autorské výstavy Igor Chmela.

Další výstavy fotografií nabídnou v průběhu sezony například snímky Bohdana Holomíčka, Petra Našice a Josefa Ptáčka. V rámci diskusních večerů tu mají besedovat David Vávra, Jiřina Šiklová, Jaroslav Róna a František Skála.

První diváky Divadlo Na zábradlí přivítá 12. září při repríze hry Miroslava Bambuška Česká válka. Vznikla právě pro tuto scénu, odehrává se v 50. letech minulého století v Československu a zabývá se protikomunistickým - třetím - odbojem.

Vydáno pod