Divadlo na Vinohradech ohlásilo sedm premiér

Praha - Divadelní sezonu 2011/2012 zahájí DnV ve čtvrtek 8. září oblíbenou komedií Jistě, pane ministře. Během této sezony divadlo uvede pět nových titulů na velkém jevišti a dva v komorním prostoru nové zkušebny. První premiérou sezony bude Molièrův TARTUFFE. Příběh spořádané pařížské rodiny, jejíž život obrátí naruby napohled nenápadný a poctivý mládenec Tartuffe, režíruje dvojnásobný držitel Ceny Alfréda Radoka Štěpán Pácl. Premiéra je plánovaná na 6. říjen.

Druhý premiérový titul bude v nové zkušebně komorní hra americké autorky Carol Rocamory TVÁ RUKA V MÉ DLANI…(I take your hand in mine), která je inspirovaná korespondencí ruského dramatika A. P. Čechova a herečky Olgy Knipperové. Příběh velké lásky a vášně milostné i divadelní, vyprávěný s humorem a porozuměním, inscenuje režisérka Lída Engelová s Danielou Kolářovou a Ladislavem Frejem. Česká premiéra: 21. října. 

Jako třetí premiéru sezony uvede DnV hru jednoho z nejúspěšnějších broadwayských dramatiků Neila Simona APARTMÁ V HOTELU PLAZA. Trojici aktovek, odehrávajících se v apartmá č. 719 v hotelu Plaza na Páté avenue v New Yorku a poskytujících skvělé herecké příležitosti, režíruje Martin Stropnický. Premiéra 23. listopadu.

Čtvrtým premiérovým titulem bude divadelní adaptace filmové komedie Woodyho Allena MOCNÁ AFRODÍTÉ. Originálná zápletka, absurdní situace, vynikající vtipné dialogy, nadsázka a lehký smutek v duši – to jsou základní atributy tvorby tohoto autora, režie Natálie Deáková, premiéra: leden 2012

Další premiéra sezony je plánovaná na březen 2012. Jde o dramatizaci románu Jerzy Kosinského BYL JSEM PŘI TOM, proslaveného především filmovým zpracováním s Peterem Sellersem v hlavní roli. Tragikomický příběh o pouti ze zastrčené zahrady do nejvyšších pater společnosti bude inscenovat Martin Stropnický, který je také autorem adaptace.

  • Naprosto neuvěřitelná událost: Ženitba zdroj: Divadlo na Vinohradech http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1486/148564.jpg
  • Zámek / Jiří Dvořák zdroj: Divadlo na Vinohradech http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1989/198818.jpg
  • Caesar autor: V. Kronbauer, zdroj: Divadlo na Vinohradech http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2396/239547.jpg
  • Tanec smrti autor: Viktor Kronbauer, zdroj: Divadlo na Vinohradech http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2246/224572.jpg

Šestou premiéru nabídne DnV divákům v nové zkušebně: Americký dramatik a nositel Nobelovy ceny Eugen O´Neill osvědčil ve své nejněžnější a nejhumornější hře MĚSÍC PRO SMOLAŘE důvěrnou znalost lidských charakterů a zúročil svůj talent i životní zkušenosti. Režie byla tentokrát svěřena Martinu Františkovi.

Poslední premiérou sezony bude AMADEUS, nejslavnější hra anglického dramatika Petera Shaffera. V roce 1984 podle ní vznikl stejnojmenný oscarový film Miloše Formana, který fenoménem Amadeus uchvátil celý svět. Režírovat bude Vladimír Morávek. Premiéra: květen 2012.

Vydáno pod