Benátský festival je v druhé půli

Benátky – O hlavní cenu Filmového festivalu v Benátkách soupeří také nový film Steva McQueena. Dlouho očekávaný snímek nadějného britského režiséra s názvem Shame, tedy v češtině Stud nebo Hanba, se věnuje složitému tématu – sexuální závislosti. Třicátník Brandon žije v New Yorku a jeho sexuální život se vymyká kontrole. Situace se vyhrotí ve chvíli, kdy se k němu přistěhuje mladší sestra.

„Mám rád Brandona. Tak moc se snaží být normální, ale nejde to, jeho život ovládá sex v nejrůznějších podobách. A do toho mu do bytu vtrhne žena, to nemůže zvládnout. Přesto ho ale rozhodně nevnímám negativně. Myslím, že se jeho problémy moc neliší od toho, co zažívá kdokoli z nás, jenom jsou mnohem intenzivnější,“ uvedl režisér Steve McQueen svůj film v Benátkách.

V hlavních rolích se představil Ir německého původu Michael Fassbender a Australanka Carey Sullivanová. Přestože jde o zkušenou hereckou dvojici, vypjaté scény jim dělaly potíže. „Při sexuálních scénách jsem se cítil velmi nepříjemně. Musel jsem zapomenout na realitu a skočit do toho po hlavě, aby mi lidé uvěřili, že jsem Brandon a mám jeho potíže. Pro nikoho nebylo jednoduché natáčet sexuální scénu, která není takzvaně normální,“ přiznal herec.

„Hrál už v mém druhém filmu a oba dva bych označil jako politické, i když zdánlivě Shame nemá s politikou nic společného. Ale v určitém směru jsou oba o svobodě a o vězněném muži, přestože ve filmu Shame jde o vězení jen v metaforickém významu,“ doplnil režisér.

  • Michael Fassbender zdroj: ČT24
  • Režisér Steve McQueen zdroj: ČT24

Fassebender se totiž objevil již v McQueenově snímku Hunger. Kritikou velmi oceňované drama o členovi Irské republikánské armády natočil v roce 2008.