Na Man Bookerovu cenu byli nominováni dva debutanti

Londýn - Anglický autor Julian Barnes, jehož román The Sense of an Ending (Pocit konce) byl dnes zařazen do užšího výběru na Man Bookerovu cenu, je podle britských kritiků a bookmakerů favoritem na zisk tohoto prestižního literárního ocenění. Do užší nominace šesti děl se dostaly také knihy dvou debutujících romanopisců a dvou Kanaďanů. Mezi nominovanými není žádný bývalý držitel této nejprestižnější ceny pro román v angličtině.

Pětašedesátiletý Barnes se ale dostal v minulosti už třikrát do užší nominace. Před zveřejněním dnešního výběru mu sázková kancelář William Hill přisuzovala největší naděje s kurzem 3:1. Jeho román o ošidnosti vzpomínek se zaměřuje na hrdinu ve středním věku, který se vrací ke svým školním dnům.

Nominovaný spisovatel na Man Brookovu cenu 2011 Julian Barnes
Zdroj: ČT24/Quardian

Z debutantů na sebe upozornil Stephen Kelman, který dříve pracoval jako skladník a sociální pracovník. Pro téma svého prvního románu Pigeon English si vybral vraždu jedenáctiletého afrického chlapce na londýnském sídlišti Peckham. Debutantem je také bývalý moskevský zpravodaj týdeníku The Economist A. D. Miller, který je nominován za román Snowdrops (Sněženky) o Angličanovi v současné Moskvě.

Carol Birchová se dostala do nominace s desátým románem Jamrach's Menagerie (Jamrachův zvěřinec) o potopení velrybářské lodi v 19. století. Ve výběru jsou čtyři Britové a dva kanadští autoři Patrick deWitt a Esi Edugyanová. DeWitt byl vybrán za „antiwestern“ The Sisters Brothers o nájemných vrazích v době zlaté horečky v Americe v polovině 19. století. Edugyanová se dostala do výběru s románem o černošských jazzových hudebnících v Německu 30. a 40. let Half Blood Blues.

Kniha spisovatelky Carol Birch nominovaná na Man Bookerovu cenu v roce 2011
Zdroj: ČT24

Pětičlennou porotu letos vede bývalá šéfka britské kontrarozvědky MI5 Stella Rimingtonová, která sama napsala pět špionážních románů. „Nevyhnutelně bylo obtížné zúžit výběr na šest titulů. Přišli jsme o některé skvělé knihy, ale když došlo na lámání chleba, rychle jsme se shodli, že těchto šest velmi rozdílných titulů je nejlepších,“ řekla.

Do užší nominace se tak ze širšího výběru 13 knih nedostal favorizovaný Alan Hollinghurst, který získal cenu v roce 2004. Nedostalo se ani na dalšího renomovaného autora - Ira Sebastiana Barryho, který už byl v minulosti v užší nominaci. Vypadla také kniha Far to Go (Daleká cesta) kanadské autorky Alison Pickové o osudech židovské rodiny v Československu na počátku druhé světové války. Když rodina už nemůže utéci před Hitlerem, umístí aspoň svého šestiletého syna do jednoho z vlaků, který zorganizoval Nicholas Winton a který ho dostane do bezpečí do Skotska.

Vítěz Man Bookerovy ceny bude vyhlášen 18. října. Dostane 50 000 liber (1,4 milionu korun), zatímco finalisté po 2500 librách. Loni ji získal Angličan Howard Jacobson za humoristický román The Finkler Question (Finklerova otázka). Stejně jako u všech předcházejících vítězů to pomohlo prodeji jeho románu, kterého se prodalo na čtvrt milionu výtisků.

Vydáno pod