Cenu Mercury Prize za nejlepší album získala PJ Harvey

Londýn - Anglická zpěvačka a kytaristka PJ Harvey získala cenu Mercury Prize  za nejlepší album Británie. Porota ocenila její nahrávku Let England abake. Zpěvačka se stala první osobností, která prestižní ocenění získala podruhé v životě. Album, které je inspirované válkou v Afghánistánu a Iráku bylo mezi porotci jasným favoritem. PJ Harvey letos porazila dalších 11 nominovaných, včetně zpěvačky Adele nebo rockové kapely Elbow. Prestižní cena se uděluje od roku 1992 za nejlepší album z Británie nebo Irska.

„Chtěla bych moc poděkovat za ocenění a uznání mé práce, jsem ráda, že tady dnes večer můžu být, když jsem dostala cenu poprvé před deseti lety, 11. září 2001, byla jsem ve Washingtonu a z okna hotelového pokoje sledovala, jak hoří Pentagon,“ řekla kromě jiného v děkovné řeči umělkyně.

Zpěvačka, proslulá svými provokativními texty, pracovala na albu téměř tři roky. V roce 2008 ji inspirovala rozhlasová hra o zakladateli organizace mapující po světě válečné hroby britských vojáků. „Trvalo mi poměrně dlouho, než jsem své poslední album napsala a složila a je pro mě hodně důležité. Chtěla jsem vytvořit něco smysluplného, ne pro sebe, ale pro ostatní lidi, něco, co přetrvá,“ pokračovala PJ Harvey.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Sklady z oceněného alba představí britská rockerka i českému publiku. Vůbec poprvé v tuzemsku vystoupí 27. října v pražské Lucerně.

Polly Jean Harvey (* 9. října 1969, Yeovil, Anglie) je anglická zpěvačka, kytaristka a autorka písní, jedná z předních představitelek britského alternative rocku. Nazpívala dva duety s Nickem Cavem (Henry Lee a Death is not the End) a napsala několik písní pro Marianne Faithfull. S Björk zazpívala coververzi písně I can't get no satisfaction od Rolling Stones.