Jiří Kout převzal Cenu Antonína Dvořáka

Praha – Třetím držitelem Ceny Antonína Dvořáka se stal dirigent Jiří Kout. Jeden z nejvýznamnějších českých dirigentů současnosti dnes cenu převzal v rezidenci pražského primátora, tradičně v předvečer zahájení mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Praha. Šéf Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK se tak připojil k houslistovi Josefu Sukovi a klavíristovi Ivanu Moravcovi, kteří jsou držiteli této ceny z let 2009 a 2010.

„Kdyby byla vypsána soutěž na tuto cenu, neměl bych odvahu se tam přihlásit. Její pořadatelé Ivanem Moravcem a Josefem Sukem nasadili hodně vysoko a já jsem tu laťku dnes trochu podběhl,“ řekl Kout. Dodal, že ke jménu Antonína Dvořáka cítí velkou pokoru.

Cena Antonína Dvořáka má podobu kubistického ztvárnění kontrabasu, jedná se o sedm kilogramů vážící broušený a pískovaný křišťál. O udělení ceny vytvořené podle návrhu Jiřího Pelcla a vyhlašované v souvislosti s festivalem Dvořákova Praha rozhodla odborná i laická porota. Podle předsedy správní rady pořádající Akademie klasické hudby Vladimíra Darjanina se mezi největší kandidáty na cenu vedle Kouta zařadili pěvkyně Magdalena Kožená a violista Milan Škampa.

Významný český dirigent Jiří Kout vystudoval dirigování a hru na varhany na Pražské konzervatoři a na Akademii múzických umění u Bohumíra Lišky. V roce 1965 zvítězil v dirigentské soutěži ve francouzském Besanconu a v roce 1969 v Bruselu. V letech 1965 až 1970 byl dirigentem plzeňské opery, od roku 1972 působil v Národním divadle v Praze, nejprve jako korepetitor, později jako dirigent. Od roku 1978 působil jako dirigent na různých místech v Německu. Od roku 1990 byl prvním dirigentem Německé opery v Berlíně a v letech 1993 až 1999 byl současně hudebním ředitelem v Lipsku. Hostoval ve většině významných evropských a zámořských hudebních divadel, od roku 1991 v Metropolitní opeře v New Yorku. Od roku 2006 je šéfem Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK. Je ceněn zejména jako interpret Wagnerových, Straussových a Janáčkových oper.

Letošní ročník festivalu Dvořákova Praha přinese 22 koncertů, nejvíce ve své čtyřleté historii. Zahajovací koncert Dvořákovy Prahy 8. září v Rudolfinu nabídne Čajkovského koncert pro klavír a orchestr a tradiční Dvořákovu symfonii Z nového světa v podání České filharmonie pod vedením amerického dirigenta Jamese Gaffigana.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)