Praha patří Antonínu Dvořákovi

Praha - V pražském Rudolfinu dnes začíná festival klasické hudby Dvořákova Praha, a to přesně v den 170. výročí narození světoznámého skladatele. Letošní přehlídku na jeho počest zahájí symfonie Z nového světa, zazní ale i Čajkovského koncert b moll pro klavír. Provede je Česká filharmonie pod vedením amerického dirigenta Jamese Gaffigana, jako sólistka se představí mladá německá klavíristka japonského původu Alice Sara Ottová. Zahajovací večer je beznadějně vyprodaný, můžete ho ale sledovat v přímém přenosu dnes od 20:00 na programu ČT2.

Dvořákova díla zazní i v dalších dnech festivalu, výjimečné bude například provedení Requiem 15. září v katedrále sv. Víta na Pražském hradě v podání České filharmonie, rezidenčního orchestru festivalu. Dvořákova Praha se pyšní mezinárodním věhlasem, letos je ale kvůli výročí skladatelova narození ještě významnější. Vystoupí na něm 40 domácích a zahraničních hvězd, celkem se odehraje dvaadvacet koncertů.

Dirigent James Gaffigan, jenž společně s Českou filharmonií dnes festival zahájí, se podle svých slov setkal s Dvořákem již v raném věku. „Dvořáka jsem znal ještě před Mozartem a konkrétně k Novosvětské symfonii mám velký vztah,“ uvedl. Nad nabídkou dirigovat zahajovací koncert neváhal ani chvilku. „Nemusel jsem o tom přemýšlet, ihned jsem řekl ano. Toto je vlastně poprvé, kdy pracuji v Praze s Českou filharmonií, a na takovou nabídku takového orchestru musíte říci jedině ano, protože to je jeden z nejlepších orchestrů na světě, má jednu z nejúžasnějších tradic a má za sebou úžasnou historii. Je to pro mě velká čest,“ řekl.

Poslední vstupenky zbývají podle pořadatelů na Filharmonický orchestr milánského divadla La Scala na 12. září i na závěrečný koncert 24. září, na němž zazní skladby Dvořáka a Beethovena v podání Rotterdamské filharmonie.