Láska i žárlivost po 250 letech v barokním divadle

Český Krumlov - V barokním divadle na zámku v Českém Krumlově se 9. a 10. září uskuteční po téměř 250 letech novodobá premiéra barokní operní komedie Dove é amore é gelosia (Kde je láska, je i žárlivost) od Giuseppa Scarlattiho. Z představení nabízejícího historické nástroje, bohaté kostýmy a originální rekvizity připravuje o hrané a dokumentární prvky doplněný záznam Česká televize.

„Myšlenku připravit v Krumlově v barokním divadle premiéru, která je s ním spojena historicky, vznikla už zhruba před deseti lety,“ prozradil České televizi Jiří Hubač, ředitel pořádající agentury, která představení chystá ve spolupráci s Národním památkovým ústavem a Nadací barokního divadla. „Celou dobu jsem se snažil najít titul, který by byl adekvátní takovémuto novodobému nastudování. Vojtěch Spurný mě upozornil na titul, který byl právě pro krumlovskou scénu objednán a tam také inscenován.“

Neapolský rodák Giuseppe Scarlatti (1718-1777) složil více než 30 oper, které byly hrány v mnoha italských městech a ve Vídni. Dílo Dove é amore é gelosia vzniklo, když Scarlatti dostal od J. A. Schwarzenberga objednávku zkomponovat pro slavnosti v roce 1768 komickou operu. Jednalo se o slavnostní představení u příležitosti svatební návštěvy jeho syna Jana Schwarzenberga dne 24. července roku 1768.

Operu pro čtyři hlasy dirigoval sám Scarlatti. Při jejím uvedení zazpívaly také druhá manželka Scarlattiho Antonia a jednadvacetiletá princezna Maria Theresia z domu Schwarzenbergů. „Naší snahou je zrekonstruovat ducha té zábavy. Předpokládáme, že se lidé budou bavit a smát,“ podotkl k obnovené premiéře Ondřej Havelka, který připravuje režijní nastudování.

Počátkem loňského září mohli posluchači slyšet novodobou premiéru opery v koncertním nastudování, tentokrát ji uvidí v kompletním podání. Hudební stránky se ujal Vojtěch Spurný, v sólových partech se představí sólisté Národního divadla Kateřina Kněžíková, Jaroslav Březina, Lenka Máčiková a Aleš Briscein. Pro projekt bylo vytvořeno těleso s názvem Schwarzenberský dvorní orchestr. „V barokním zámeckém divadle s dochovanou s unikátní technikou na výměnu kulis, kostýmy a rekvizitami byli ke spolupráci přizváni hudební specialisté na historické hudební nástroje,“ upřesnil Jiří Hubač.

Podle něho bude představení pro dnešního diváka velice vděčná. „Nejen proto, že se jedná o rokokovou buffu, jakousi commedii dell'arte, ale i svým rozsahem. Trvá asi 85 minut, zatímco běžné barokní opery i čtyři hodiny, takže je vhodná i pro televizní zpracování,“ domnívá se.

Televizní záznam opery bude doplněný dotáčkami ze zákulisí divadla a exteriérů zámku. „Záznam bude zahrnovat i vhledy do zákulisí, zprostředkujeme i kouzla jevištních barokních mašinérií,“ slibuje režisér Ondřej Havelka. Těmi diváky provede Bohumil Klepl v roli inspicienta.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Záznam Scarlattiho opery, doplněný dotáčkami v zákulisí divadla a exteriéru zámku, by se na ČT2 měl objevit ve vánočním čase. „Budu rád, když se díky této opeře podaří nastolit nová tradice, kdy by se v tomto exkluzivním prostředí pořádaly každoročně operní či baletní projekty, které by divákům umožnily dostat se do krumlovského divadla nejen jako do muzea,“ přeje si Jiří Hubač.