Centrum Prahy - turistické ghetto?

Praha – Mladí lidé protestují proti vytrácení se živé a nezávislé kultury z pražských ulic. Desítky se jich večer sešly v centru metropole na protestním happeningu. Občanské sdružení PragueWatch a studenti FAMU z projektu Osvobozený biograf chtěli formou promítání krátkých filmů přímo na ulici upozornit na komercionalizaci veřejného prostoru.

Živá alternativní kultura prohrává s komercí, tvrdí organizátoři happeningu. Centrum Prahy se mění v turistické ghetto. „I tak cenná místa, jako je Staromák, jsou zahlcována nejrůznějšími stánky a halami, kde se dějí různé marketingové akce. V tom se projevuje ještě neuspořádanost hodnot české společnosti,“ podotýká Martin Veselý z občanského sdružení PragueWatch.

Zpěvačka Andrea Knotková žila půl roku ve Spojených státech. Povolení vystupovat na ulici tam získala bez jakýchkoli problémů během jednoho dne. Americkou vstřícnost ale v Česku střídá složitá byrokracie, bez jakékoli jistoty. „V Praze může povolení k hraní na ulici získat jenom našinec, cizinec vlastně vůbec. Čeká se na něj zhruba dva až čtyři týdny a není vůbec jisté, jestli ho získáte. Ve chvíli, kdy byste si stoupla někam a hrála, jako v zahraničí, můžete být pokutována za žebrotu, můžou vám být zabaveny i nástroje,“ popisuje Knotková.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Filmy promítané na stěnu zpustlého Obecního dvora měly upozornit i na vysoký počet chátrajících domů v historickém centru Prahy a na nečinnost veřejných orgánů. Nespokojení se současným stavem chtějí organizátoři happeningu po změně volat dál. Nevylučují tak, že podobné akce ještě zopakují.

Vydáno pod