Tábor se vrací do středověku

Tábor - Jubilejní dvacátý ročník městských slavností Táborská setkání dnes ovládne celé město. Návštěvníky i obyvatele čeká návrat do doby zakladatele města Jana Žižky, který doprovodí pestrý program. Vystoupí skupina Čechomor, Anna K nebo místní soubory a kapely. V rámci slavností se také uskuteční prodejní přehlídka současného designu a tradiční ohňostroj. Naopak problémy se dají čekat s dopravou a parkováním. Slavnosti totiž každým rokem lákají desítky tisíc lidí.

Táborská setkání sice oficiálně začínají v pátek 9. září, ale první událost, která patří do jejich programu, se konala už o dva dny dříve. Ve středu 7. září startoval 12. ročník Běhu Starým městem, jehož se chtěl zúčastnit i táborský starosta Jiří Fišer (Tábor 2020). Stejně jako předchozí ročníky, i ten letošní pak dnes zahájí muž převlečený do kostýmu husitského vojevůdce a válečníka Jana Žižky. Zhruba ve 21:00 přednese symbolickou řeč, v níž vrátí Tábor do středověku. Starosta mu pak předá do neděle vládu nad Táborem.

V sobotu pak program začne dopoledne. Hlavním bodem bude kostýmovaný průvod, kterého se pravidelně účastní několik stovek lidí. Zájemci si mohou převleky půjčovat z fundusu města od 31. srpna. Průvod bude vycházet v sobotu ve 13:00 z Husova náměstí a skončí na Žižkově náměstí. Návštěvníci Táborských setkání se mohou odpoledne podívat třeba na rytířský turnaj na koních, který se koná za areálem Housova mlýna. Večer potom na Žižkově náměstí vystoupí skupiny Kryštof, Traband a Vltava.

Neděle bude mimo jiné patřit Dnům evropského kulturního dědictví, kdy budou otevřeny různé památkové objekty. Vstupné na všechny tři dny stojí v předprodeji 170 korun. Rozpočet na Táborská setkání činí 5,5 milionu korun.