Tajemství Pavla Baňky

Praha - Slova americké fotografky Diane Arbusové „Fotografie je tajemstvím o tajemství…“ jsou mottem fotografického eseje Pavla Baňky, které patří podzim v pražské Galerii Václava Špály. Výstava O fotografii mapuje více než stovkou snímků autorovu bohatou uměleckou tvorbu.

Prostorám galerie budou až do konce října vévodit fotografie abstraktní i z osobního archivu, barevné i černobílé, analogové i digitální, krajinné i figurativní. Podle kurátorky expozice Martiny Pachmanové je expozice příležitostí pro autora bilancovat se samotnou fotografií. „Výstava - poskládaná z různorodých prvků - na jedné straně odhaluje mnohotvářnost Baňkovy práce, která sahá od klasického portrétu přes výrazně konceptuální krajinářskou fotografii až po minimalismus, a na straně druhé manifestuje estetickou šíři fotografického obrazu,“ upozornila.

Reportáž Ondřeje Moravce (zdroj: ČT24)

Dodala, že nejde jen o klasický fotografický záznam dějin. Baňka naopak výstavu pojal jako komentář k dějinám a současnosti fotografie. „Divák se ocitá v panoptikonu negativů a pozitivů, celků i zvětšených detailů, ostrých obrysů i na kusy rozbitých obrazů,“ řekla Pachmanová, se kterou začal Baňka spolupracovat už v polovině devadesátých let. Jejich posledním společným projektem byla výstava Infinity v galerii Rudolfinum v roce 2001, která se poté představila i v zahraničí.

Dnes sedmdesátiletý Pavel Baňka je absolventem ČVUT. Fotografii se věnuje od konce sedmdesátých let, kdy opustil zaměstnání výzkumného pracovníka. Externě spolupracoval s časopisy Domov, Bydlení a Československý architekt, od počátku devadesátých let se věnuje výhradně volné tvorbě.

Autor hodně vystavoval v USA a jeho fotografie jsou v některých významných světových kulturních institucích, například v International Center of Photography v New Yorku nebo v pařížské Národní knihovně. V zahraničí i v Česku působil také jako pedagog na vysokých uměleckých školách. Podílel se na vzniku časopisu Fotograf a spoluzakládal také stejnojmennou galerii.