Čeští umělci připomenou slzy 11. září

Praha – Kromě shromáždění, pietních akcí a smutečních ceremoniálů připomenou 11. září 2001  v České republice také umělci. Na desáté výročí teroristických útoků na New York a Washington, jedné z nejhorších událostí posledních let, která následně ovlivnila životy milionů lidí na celé zeměkouli, zavzpomínají například Plastic People of the Universe, kapela Tap Tap, zpěvák Xindl X, své fotografie představí Jan Šibík a veřejnost se bude moci seznámit i s modelem památníku Antonína Kašpara.

Zóna beze strachu a bariér je vytvořena na pražském Střeleckém ostrově. Zde vystoupí orchestr The Tap Tap a písničkář Xindl X, kteří odpoledne pořádají Koncert proti strachu, součástí programu je i diskuse o bezpečí uprostřed Evropy, ale také o bariérách ve městech a životě s handicapem. Ostrov je celý den všem návštěvníkům přístupný bezbariérovou lodí z náplavky mezi Výtoní a Palackého náměstím a také výtahem z mostu Legií.

V zahradě Černínského paláce vystoupí skupina Plastic People of the Universe. Koncert v neděli večer zahájí ministři zahraničí a obrany Karel Schwarzenberg a Alexandr Vondra společně s americkým velvyslancem Normanem Eisenem. Příchozí se mohou těšit nejen na hudební produkci, ale budou si moci prohlédnout výstavu fotografií Jana Šibíka pod názvem New York - 11. září 2001, model památníku Antonína Kašpara s názvem To bijí Heroes! a expozici Rekonstrukce Lógaru o aktivitách České republiky při obnově Afghánistánu.

Hudební vzpomínkovou akci zvolila také Komorní filharmonie Pardubice, která v tamní ČEZ aréně uctí oběti teroru a násilí. Posluchačům nabídne komponovaný program sestavený z částí requiem různých autorů doplněný mluveným slovem. Akce je benefiční, výtěžek dá filharmonie na charitativní účely.

V zahraničí se pozitivních ohlasů dočkala skladba Stevea Reicha s výmluvným názvem WTC 9/11. Firma Nonesuch její nahrávku vydává společně s Reichovými dalšími, novějšími opusy. Skladba spojující zmnožené smyčcové kvarteto se zvuky vztahujícími se k útoku na newyorská „dvojčata“ je dle kritiků velmi působivá a vyvolává silné emoce. Podle deníku The Guardian je Steve Reich jedním z mála skladatelů, kteří údajně „změnili běh hudebních dějin“.