Dny evropského dědictví začnou v Česku u piva

Praha - Přes tisíc tuzemských památek se zapojí do Dnů evropského dědictví, a to včetně těch, které jsou veřejnosti jindy zcela nepřístupné. Historické  objekty, výstavy, muzejní instalace i soukromé stavby budou zpřístupněny v týdnu od 10. do 18. září, ve většině případů zcela zdarma.

Tradice Dnů evropského dědictví vznikla ve Francii v roce 1978, Češi se k ní připojili v roce 1991. Každý rok majitelé zpřístupňují více památek než v roce předchozím, letos jich bude 1083. Do více než 400 z nich se návštěvníci obvykle podívat nemohou.

Ústřední motto letos zní „Památky - tvůrci panoramatu našich měst a městeček“ a úkol uspořádat zahajovací program byl uložen městu, které proslavil zejména prvotřídní chmel - Žatci.

V rámci národního zahájení letošního ročníku město zpřístupní více než 20 památek a objektů. Návštěvníci budou moci zavítat do unikátních podzemních prostor pod tamním Kruhovým náměstím či navštívit několik pater gotických sklepů žateckého měšťanského domu. Vše o zmíněném pivu se zájemci dozví v Chrámu chmele a piva, kde budou moci oblíbený nápoj i ochutnat. Udělen bude také titul Nositel tradice lidových řemesel.

Dny evropského dědictví 2011
Zdroj: ČT24/SHSCMS

Do projektu Dnů evropského dědictví se zapojila krajská města, občanská sdružení, církve a řada dalších institucí. Připomenou si ho například i objekty ve správě Národního památkového ústavu, který sice nenabídne vstupné zdarma, ale návštěvníci budou mít bezplatný přístup alespoň na některé prohlídkové okruh, či si budou moci vychutnat bohatý doprovodný program. Zámek v Litomyšli například zpřístupní zákulisí zámeckého divadla, komorní koncert při svíčkách bude hostit zámek Lemberk v Libereckém kraji a středočeský Karlštejn pak výjimečně zpřístupní své dosud uzavřené „13. komnaty“.

Seznam všech zapojených památek najdou zájemci na stránkách projektu.

Ivo Rubík, předseda Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska:

„Akcemi chceme upozornit na to, že Česko disponuje řadou krásných historických objektů, které ukrývají další cenné nemovité památky. Turisté by si ovšem měli všímat i tamních obyvatel, bez nichž by hrady, zámky či kostely byly jen kulisami. Doufáme, že se pak turisté budou vracet a své zážitky a dojmy předávat dál.“

Kromě České republiky se letos do Dnů evropského dědictví zapojilo téměř 50 evropských států. Dny se konají pod záštitou Rady Evropy a jejich cílem je nejen šířit povědomí o kulturním dědictví Evropy, ale také lépe informovat o jiných kulturách, a bojovat tak proti netoleranci a xenofobii.