FEMAD zavedl hodného a zlého kritika

Poděbrady - Už po čtyřicáté se sjeli do Poděbrad ochotníci na tradiční divadelní festival FEMAD. Od 8. do 11. září dostává příležitost odehrát svá představení 9 souborů, kterým se nepodařilo probojovat na vrcholnou přehlídku Jiráskův Hronov. V Poděbradech dostávají druhou šanci.

„Oprášili jsme i kdysi tradiční podtitul Salón odmítnutých a hned se vyrojily polemiky, že u těch souborů přece nejde o odmítnutí, ale jen o nevybrání. Jenže to je pouze hra se slovy. Když si princezna z pohádky vybere ze tří nápadníků jen jednoho, tak ostatní nevybrala, nebo odmítla? Ve svém důsledku tomu, kdo nebyl vybrán, je jedno, jakým slovíčkem to sdělujeme. Podstatný je fakt, že někomu nějakým rozhodnutím byly někam zavřeny brány. A právě těm nadějným, a přesto nevybraným, a tím pádem i odmítnutým, nabízíme v Poděbradech druhou šanci. A byli bychom moc rádi, kdyby princip oné druhé šance zakořenil v ochotnickém divadle. Pokud inscenace neprojde přes jednu porotu, přece to ještě neznamená, že je špatná,“ říkají organizátoři k výběru inscenací.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Jubilejní Femad je letos ve znamení tragikomedií a vypjatých dramatických scén. Kdo je zahraje nejlíp, rozhodnou sami divadelníci. Po každém představení následuje Beseda v kruhu. Novinkou letošního 40. ročníku je hodný a zlý muž. Jde o hosty z řad divadelních profesionálů. Jejich úkolem je odehranou inscenaci maximálně vychválit a taky řádně zkritizovat.

Vydáno pod