Divadlo Alfa získalo na festivalu v Chorvatsku tři ceny

Plzeň - Celkem tři z devíti udělovaných cen si odvezlo plzeňské Divadlo Alfa z prestižního mezinárodního loutkářského festivalu PIF, který se uskutečnil od 5. do 11. září v chorvatském Záhřebu. Pětičlenná mezinárodní porota přiřkla plzeňské inscenaci James Blond cenu za režii pro Tomáše Dvořáka, za scénografii a vizuální efekty pro Marka Zákosteleckého a za herecký výkon pro Petra Borovského.

„Ocenění od mezinárodní poroty nás velmi potěšila. Vše nasvědčuje tomu, že James Blond bude kráčet ve stopách naší zatím nejúspěšnější inscenace Tři mušketýři, která má na svém kontě už 27 cen od nás i ze zahraničí,“ poznamenal ředitel divadla Tomáš Froyda. Obě inscenace nesou podle něj nezaměnitelný rukopis kmenového režiséra Alfy Tomáše Dvořáka.

Úspěšnou inscenaci, která měla v Plzni premiéru na konci roku 2009, čeká v září cesta do Charleville ve Francii. Představí se v hlavním programu největší světové loutkářské přehlídky Festival Mondial des Théâtres de Marionnettes, uvedl Froyda. „Pozvání k účinkování na tomto festivalu a hned do hlavního programu je velmi prestižní záležitost,“ dodal.

Z festivalu PIF si odvezla Alfa cenu za Tři mušketýry v roce 2007 za nejlepší inscenaci. Na největší loutkářské akci v Chorvatsku, na kterou se sjíždějí divadla z celého světa, uspěla Alfa i v roce 2008 s inscenací Kašpárek a indiáni, která dostala cenu za vynikající animaci loutek.

Inscenace James Blond, jež je loutkovou parodií na filmové bondovky, získala několik ocenění i v ČR. Na tradičním festivalu Přelet nad loutkářským hnízdem dostala prestižní cenu Erik za rok 2010. Na loňském 28. ročníku festivalu Skupova Plzeň dostal James Blond dvě ceny.

Vydáno pod