Dvořákova Praha přivítala orchestr z La Scala

Praha – V rámci hudebního festivalu Dvořákova Praha se českému publiku představil soubor Filarmonica Della Scala. Pod taktovkou jednoho z nejuznávanějších dirigentů současnosti Daniela Hardinga zahájil koncert v pražském Rudolfinu předehrou z Rossiniho Viléma Tella.

Orchestr složený z členů věhlasného milánského operního domu La Scala přivezl do Prahy také díla neméně věhlasných italských operních skladatelů. „Cením si toho, co tento orchestr má od nepaměti, což je umění poslouchat a naslouchat. A to je úžasné, při opeře v divadle umí naslouchat zpěvu, při symfonických koncertech umí naslouchat jeden druhému, to je pro muziku moc důležité,“ uvedl dirigent orchestru Filarmonica Della Scala Daniel Harding.

Kromě italských oper zazněla speciálně pro české publikum i Dvořákova Anglická osmá symfonie. „Hrát Dvořáka v Praze, to je pro nás velká pocta, ale zároveň i trochu výzva, víme, jak moc ho tady lidé znají a mají v oblibě. I já Dvořákovu hudbu miluji, osmá symfonie je skvělá a jsem moc rád, že ji tady můžeme zahrát,“ doplnil dirigent.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Symfonickým repertoárem chce soubor obohatit operní tradici domovské La Scaly. Praha je jen jednou z mnoha jeho zastávek. Během svého třicetiletého koncertování se orchestr zabydlel na mnoha světových pódiích, od Ameriky po Čínu.

Filarmonica della Scala je nezávislá organizace založená Claudiem Abbadem v roce 1982. Orchestr se skládá z hudebníků orchestru divadla La Scala a jeho cílem je rozvíjení symfonického repertoáru a potažmo obohacení skvělé operní tradice La Scaly o další rozměr. Kromě symfonického programu v rámci operního domu La Scala má orchestr také vlastní koncertní sezonu. Od svého založení navázalo těleso úzké vztahy s některými z nejdůležitějších dirigentů na mezinárodní scéně.

Filarmonica Della Scala
Zdroj: ČT24/Dvořákova Praha

Daniel Harding se narodil v Oxfordu. Svou kariéru začal jako asistent sira Simona Rattlea v City of Birmingham Symphony Orchestra, se kterým v roce 1994 oficiálně debutoval jako dirigent. Následně dělal asistenta Claudiu Abbadovi v Berlínské filharmonii. S tímto orchestrem poprvé veřejně vystoupil v roce 1996 v rámci Berlínského festivalu.

V roce 2005 zahájil sezonu v divadle La Scala, kde dirigoval nové nastudování Idomenea. V roce 2007 se do Scaly vrátil, aby tam dirigoval operu Salome. V roce 2008 uvedl v tomtéž divadle Hrad knížete Modrovouse a operu Il Prigionero. Jeho zkušenosti v oblasti operního repertoáru zahrnují také díla The Turn of the Screw a Wozzeck, která řídil v Covent Garden, a Don Giovanni a Le nozze di Figaro na Salcburském festivalu s Vídeňskou filharmonií.

V roce 2002 byl Hardingovi francouzskou vládou udělen titul Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres.

Vydáno pod