Sochař Kašpar vzdal poctu hrdinům 11. září

Praha – Sochař Antonín Kašpar se jako jeden z 35 tisíc umělců z celého světa zúčastnil soutěže na památník obětem útoku na WTC v New Yorku 11. září 2001. V současné době připravuje České kulturní centrum v NY výstavu objektů sochaře, jejíž součástí je i model památníku s názvem To bijí Heroes! Jedná se o model, který váží 250 kg a je 2,5 m vysoký. O jeho instalaci v USA Česká televize natáčí dokument.

Česká veřejnost měla možnost dílo vidět v rámci vzpomínkové akce, která se konala 11. září na zahradě Černínského paláce. „Já jsem kdysi na 'dvojčatech' stál, a když jsem se podíval dolů, zjistil jsem, že moje práce hodně koresponduje s touto architekturou. Byla to vlastně dvojsocha, ve které se už léta snažím realizovat své představy,“ řekl v rozhovoru pro ČT24 sochař.

Další výraznou součástí jeho soch jsou kříže. „Když jsem bydlel na Zbraslavi, chodíval jsem se svým labradorem denně na kopec Havlín, na němž je hřbitov. Kříže vyčnívaly nad jeho zdí a já je začal víc vnímat a začal jsem s tím prastarým symbolem pracovat. Fascinují mě dvě stejně dlouhá ramena tohoto praznaku, která se protínají v ideálním, základním bodě vzniku života. Kříž symbolizuje jednotu protikladů, vyjádřenou překřížením. Jing – jang, muž – žena, život – smrt,“ přiblížil Kašpar svou inspiraci v rozhovoru pro časopis Xantypa.

Rozhovor se sochařem Antonínem Kašparem (zdroj: ČT24)

Antonín Kašpar - Vystudoval turnovskou Střední uměleckoprůmyslovou školu pro zpracování kovů a kamenů, na oboru umělecké kovářství a zámečnictví. Z ní pak přestoupil na uměleckoprůmyslovou školu na Žižkově, kde maturoval z řezbářství. Po maturitě šel pracovat do družstva kovářů.

V současné době se živí restaurováním a také realizacemi do architektury, tedy prací, která je materiálem a způsobem zpracování příbuzná s jeho volnou tvorbou. Vydělané peníze pak vynaloží na to, aby si mohl svobodně udělat to, co chce.

„Všechno, co člověk dělá, jeho práce pak odráží. S kolegou například nyní děláme restaurátorský průzkum podzemí pomníku Jana Husa na Staroměstském náměstí. Když jsme tam vstoupili poprvé, tak jsme zjistili, že ze stropu základů pomníku visí metrové krápníky a velmi to na nás zapůsobilo. Je zvláštní ocitnout se na místě, kde tak dlouho nikdo jiný nebyl a vy objevíte různá poselství let minulých,“ uzavřel rozhovor umělec.