Keira Knightleyová mezi Jungem a Freudem

Benátky – K očekáváným premiérám filmového festivalu v Benátkách, jehož 68. ročník v sobotu skončil, patřil nový film režiséra Davida Cronenberga. Nebezpečná metoda pojednává o konfliktech mezi Sigmundem Freudem a Carlem Gustavem Jungem, dvěma nejvýraznějšími osobnostmi hlubinné psychologie. Kromě rozdílných odborných názorů mezi nimi stojí také žena.

„V jisté době existoval takový pojem, že člověk činí pokrok v technice, ve vzdělání, v kultuře, že všechno je krásné. To bylo za Rakouska-Uherska, ve středu Evropy. Všichni věřili, že člověk je civilizovaný a že se postupně vyvíjíme ze zvířat v anděly, že se lidé mění. Freud se svou psychoanalýzou řekl, že to tak není, že je to jenom velmi tenká vrstvička na povrchu a pod ní existuje podvědomí a tyto nevědomé věci mohou zcela katastrofálně vybuchnout. Jungova psychoanalýza, to je můj osobní názor, jde spíše náboženským směrem, jak se obával Freud. Je více o spiritualitě a náboženském uvědomění,“ srovnával na benátském festivalu Cronenberg Freuda s Jungem.

Cronenbergova Nebezpečná metoda (zdroj: ČT24)

Film vychází z divadelní hry The Talking Cure Christophera Hamptona, jež je adaptací knihy Johna Kerra Nebezpečná metoda. Přečíst si ji mohli i čeští čtenáři, v českém překladu vyšla v roce 1999. Odkrývá příběh osudové rivality mezi Freudem a Jungem, která poznamenala další vývoj psychoanalýzy. Důvod, proč se tyto dvě osobnosti rozešly, nachází Kerr mimo jiné v ženě – Sabině Spielreinové, nejprve Jungově pacientce, později milence a nakonec kolegyni.

Sabinu v Cronenbergově filmu ztvárnila Keira Knightleyová, v roli Junga se představí Michael Fassbender, Freudem bude na filmovém plátně Viggo Mortensen. V českých kinech se snímek objeví na konci února příštího roku.

„Myslím, že v minulosti byly lidské mozky jiné a změnily se vzhledem k technice, vzhledem ke spoustě jiných věcí. Kdybychom teď třeba dělali film o Alexandru Velikém, tak by to bylo velice obtížné, ti lidé byli pro nás jako z jiného světa. A myslím, že nejsme schopni je pochopit, jako nejsme schopni pochopit sebe. I příběh, který se odehrává před sto lety, je výzva,“ poznamenal k Nebezpečné metodě David Cronenberg.

Shodou okolností vychází nyní v českém překladu kniha Život mezi Jungem a Freudem švýcarské terapeutky Sabine Richerbächerové. O knize a vztahu dvou velkých osobností psychologie více prozradil Zdeněk Jančařík, šéfredaktor nakladatelství Portál, které mimo jiné vydalo také Červenou knihu, Jungův osobní duchovní deník.

Mezi Jungem a Freudem (zdroj: ČT24)