Aquapark dostal přednost před divadelní scénou

Mladá Boleslav - Velká rekonstrukce a dostavba nové moderní divadelní scény v Mladé Boleslavi se odkládá na neurčito. Peníze sice město mělo vyčleněno v rámci evropských dotací, radní se teď ale rozhodli použít je na jiné, podle nich důležitější, investice. Městské divadlo se tak příští léto dočká pouze dílčích oprav.

Před dvěma lety stál na jevišti mladoboleslavského divadla primátor města a s fiktivním šekem v ruce sliboval kompletní rekonstrukci divadelní budovy spolu s výstavbou nové alternativní scény. Nyní vedení města přehodnotilo priority. Opozice kvůli tomu už svolala mimořádné zastupitelstvo. 

Primátor města Raduan Nwelati tvrdí: „V tuto chvíli nová scéna není bezpodmínečně nutná. Je možné zabezpečit dobrý chod a vyhovující prostory pro návštěvníky divadla i za méně peněz.“ Na to opozice ústy zastupitele Robina Povšíka reaguje: „Nám přijde zvláštní, že město investuje miliony korun do stavebního povolení, vzápětí si to rozmyslí a řekne, že bude realizovat něco jiného.“

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

První etapou rekonstrukce prošlo divadlo loni v létě. Za 17 milionů se opravila nejen fasáda, ale taky interiér, zmodernizované jsou toalety, vzduchotechnika vyměněná a v hledišti, v lóžích i na balkónech nová sedadla. Divadelníkům to ale nestačí a upozorňují, že prostory současné malé scény jsou nevyhovující. Místnost je bez oken, neproudí tu vzduch, na zdi je plíseň.

„Nemáme adekvátní prostředí, kde zkoušet. Musí se neustále zkoušet na jevišti hlavní scény a provoz tím trpí,“ upozornil ředitel divadla František Skřípek.

  • Městské divadlo Mladá Boleslav zdroj: ČT24
  • Městské divadlo Mladá Boleslav / malá scéna zdroj: ČT24

Tím, že se nová scéna nepostaví, ušetří město přes 30 milionů. Peníze chce investovat například do výstavby aquaparku nebo zázemí pro dům dětí a mládeže. Divadlo zatím musí čekat, ale jak tvrdí primátor, jedná se jen o odložení na pozdější dobu. „Je ovšem jasné, že vyřazením z integrovaného plánu rozvoje města, tzn. z evropského financování, již na výstavbu nové scény nikdy nedojde,“ upozorňuje oponent Povšík.

Radní nakonec zvolili kompromis a vyčlenili pro divadlo 18 milionů. Za ty se příští léto zrekonstruuje stávající malá scéna.

Vydáno pod