Nikita brutálně nastupuje s Tramtarií

Olomouc - Premiéra inscenace Nikita! (brutální), která je inspirovaná slavným filmovým příběhem francouzského režiséra Luca Bessona, zahájí v pátek osmou sezonu olomouckého divadla Tramtarie. Diváci se mohou těšit na psychologické drama, které s herci nastudoval hostující režisér Konrád Popel. Titul zapadá do dramaturgické linie souboru, který k adaptaci filmového díla nesahá poprvé.

„Na filmové náměty se celkem orientujeme. Už jsme dělali inscenaci Terminátor a já či Tajemný hrad v Karpatech. Titul jsme si vybrali proto, že film byl ve své době velmi známý, v podstatě až kultovní pro kvality, jimiž přesáhl žánr akčních filmů. A to výraznými psychologickými charaktery, silným příběhem i určitou nejednoznačností vyprávění. Líbila se nám i komorní forma vyprávění,“ uvedl umělecký šéf a dramaturg divadla Vladislav Kracík.

Hlavní hrdinkou je drogově závislá Nikita, která se s přáteli podílí na přepadení lékárny, při němž zemře několik lidí. Nikita je odsouzená k doživotí, ale od tajné policie získává šanci v podobě práce pro vládu coby tajná agentka. Ve školicí agentuře se setkává s agentem Bobem, se kterým naváže citový vztah, a po ukončení výcviku agentky začíná nový život. Brzy potkává mladého zaměstnance supermarketu Marka a zamiluje se do něj.

„V centru příběhu je klasický milostný trojúhelník mezi Nikitou a dvěma osudovými muži. Pro Nikitu se nezadržitelně blíží doba, kdy se bude muset rozhodnout,“ nastínil děj režisér Konrád Popel. S jeho prací se diváci Tramtarie nesetkají poprvé. V minulosti zde režíroval například inscenace Psí hřbitov či Terminátor a já.

V hlavní roli Nikity se představí hostující Marta Bačiková, v roli charismatického Boba vystoupí bývalý herec Moravského divadla Petr Jarčevský a Marka ztvární student JAMU Vojtěch Johaník. V dalších rolích pak diváci uvidí Petru Konvičkovou, Dagmaru Maturovou a Aloise Peška.

Divadlo Tramtarie se v letošní sezoně zaměří nejen na filmové adaptace, ale i divadelní přepisy literárních děl. Dospělým divákům nabídne tři premiérové inscenace, na děti čekají dvě pohádky.