Oči skryté v dlaních

Praha – Být slepý není ve světě umění žádný handicap. Přesvědčit se o tom můžou návštěvníci pražské galerie Ecce Terra, do poloviny října tam svá díla vystavuje nevidomá romská sochařka Božena Přikrylová. Nejraději modeluje lidské postavy, ruce a tváře. Přestože je nikdy neviděla, ve tmě žije od narození, zaujmou svou vypracovaností a věrohodností.

Mladá sochařka pracuje výhradně s hlínou, materiálem, do kterého, jak říká, vtiskne své pocity nejlépe. „Je to přírodní materiál, člověk má pocit, jako by tvořil ze země,“ říká sochařka Božena Přikrylová. Právě v sochařské dílně našla vytouženou svobodu, ale i cestu ven ze svého handicapu. „Snažím se lidem prostřednictvím práce říct, že jsem normální člověk a že mám také představu a fantazii,“ vysvětluje.

Mé oči jsou skryté v dlaních, říká mladá brněnská umělkyně. Právě přes ruce podle svých slov všechno vnímá, tak jako vidoucí přes oči. „Když si je člověk ohmatá, tak je schopný do obličeje dát třeba výraznější čelo, bradu, ale i výraz. Dostat tam emoci, to je hodně složité, to se hmatem nedá nasahat,“ dodává.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)