Ve své autobiografii Tom Waits čtenáře nenakrmil

Praha – V Česku vychází kniha o životě kultovního amerického písničkáře Toma Waitse. Divné ovšem je, že v knize nemluví ani samotný Tom Waits, ani nikdo z jeho blízkého okolí. Dobrá historka se podle něj nemá kazit nudnými fakty, proto odmítl pokus o vznik oficiálního životopisu. Podle svého hesla: Publikum je jako divoké zvíře a nesmí se moc krmit.

„Způsob, jakým odděluje svoji práci od svého soukromí, je podle mě naprosto správný. Chápu, že jemu může přijít spisování životopisu zbytečné,“ nezazlívá Waitsovi, že nechtěl spolupracovat na své autobiografii, autor knihy Barney Hoskyns, britský rockový žurnalista.

Waits poskytl stovky rozhovorů pro tisk a televizi. Vykladačem svého díla a hlavně života chce být ale sám. Pravda je přeceňovaná, říkává o pokusech zbavit svoji postavu „patrona alkoholických romantiků“ mýtického oparu a pitvat ji.

Waitsova biografie z pera Barneyho Hoskynse je obšírný a snad až příliš detailní průvodce zpěvákovou kariérou a nahrávkami. K tomu podstatnému, totiž Waitsovi samotnému, se autor dostal jen zprostředkovaně, pečlivými rešeršemi dřívějších rozhovorů.

Fotografie v českém vydání knihy pocházejí z Waitsova koncertu v pražském Kongresovém centru před třemi lety. Kdy do Česka znovu zavítá, se neví, každopádně v říjnu se chystá vydat novou desku. Fanoušky s ní chce seznámit po svém a osobně.

Barney Hoskyns / Život Toma Waitse, vydal Volvox Globator, 499 Kč

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)
Vydáno pod