Uran jako sociokulturní element

Praha - Novinkou divadelního a filmového režiséra a dramaturga Miroslava Bambuška je inscenace Uran, kterou má dnes premiéru v bunkru bývalého velení protivzdušné obrany Československa. Uranu předcházel projekt Voda v Ekotechnickém muzeu v pražské Bubenči v roce 2010 a v roce 2009 inscenace nazvaná Zdař Bůh v Ostravě na dole Michal v Michálkovicích, jejíž tématem bylo černé uhlí.

Jedná se o třetí část z celorepublikového cyklu Cesty energie 2009-2013, zaměřeného na čtyři z nejdůležitějších energetických zdrojů: uhlí, uran, vodu a ropu. Podle Bambuška se v uranu skrývá určité vesmírné tajemství - ne náhodou dostal své jméno po plynném ledovém obrovi. Jinde je ale Uran srovnáván spíše s Prométheem, jakožto nositelem změny, individuace a nezávislosti.

„Naše inscenace se zabývá uranem jakožto sociokulturním elementem, ale také jakožto nástrojem a symbolem moci. Tematizujeme počátek těžby u nás pro zbrojní potřeby v SSSR a příběhy muklů v uranových koncentrácích. Ale zabýváme se i současnou reflexí jádra a jeho využitím pro mírové či zbrojní účely,“ podotkl Bambušek.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Dramatik a režisér Miroslav Bambušek absolvoval v roce 2000 studium filozofie a překladatelství na Institutu základů humanitní vzdělanosti Univerzity Karlovy. Dramaturgicky a režijně spolupracoval s Činoherním studiem v Ústí nad Labem. V roce 2004 pracoval jako dramaturg Západočeského divadla v Chebu. Za hry Písek (2002) a Porta Apostolorum (2004) byl oceněn Nadací Alfréda Radoka. Za iniciaci a završení projektu Perzekuce.cz v pražském prostoru La Fabrika získal Cenu Sazky a Divadelních novin 2006. V roce 2008 ho ocenila Nadace RWE & Barrandov studio za námět na filmový scénář Případ Postelberg.

Letos na jaře uvedl Bambušek v pražském Divadle Na zábradlí hru Česká válka, jejíž příběh zasadil do 50. let minulého století. Při psaní se inspiroval osudy několika protikomunistických odbojových skupin včetně bratří Mašínů. V příběhu jedné vesnice a jedné rodiny se zamýšlí nad studenou válkou i tím, zda byl takzvaný třetí odboj skutečným odbojem.

Uran - autoři a producenti: Miroslav Bambušek, Ewan McLaren a občanské sdružení Mezery. Premiéra: v neděli 18. září, první repríza: 19. září. Ve spolupráci s festivalem Příští vlna se 9. října uskuteční druhá premiéra projektu, který podpořilo například ministerstvo kultury.