Kafkův Proces s humorem

Ostrava - Ostravské divadlo Komorní scéna Aréna uvede premiéru dramatizace románu Franze Kafky Proces. Hru nastudoval hostující režisér a někdejší šéf činohry Národního divadla Ivan Rajmont. Vybral v Česku dosud neuvedenou dramatizaci zesnulého Evalda Schorma. Premiéra je připravena na 17. září.

Text pocházející ze Schormovy pozůstalosti měl Rajmont schovaný v šuplíku téměř dvě desetiletí a čekal na vhodný okamžik. Podle něj nastal v době, kdy se rozhodl přijmout práci v Ostravě. Ještě než začal s ostravskými herci zkoušet, musel ale do dramatizace zasáhnout. „Rozhodně to nebylo tak, že bych chtěl Evalda nějak opravovat. Text byl ale starý 25 let a vlastní dramatizace trochu zastarala. Pokulhávala za dnešními divadelními prostředky,“ vysvětlil.

Většina dramatizací Kafkova procesu zdůrazňuje existenciální podivnost románu. Evald Schorm se naopak snažil vyzdvihnout humor, který Franz Kafka vepsal mezi řádky. „V procesu je humor, takový skrytý, tvrdý, krutý, ale vyhmátnout ho, to se tomu Evaldovi strašně podařilo,“ upozornil Rajmont.

„Jde o to vyjádřit, jak se lidé chovají v různých situacích a co je může přimět k nějaké změně, třeba k nějakému zlidštění. Ve chvíli, kdy si to vyložíme jako nějaký sen, jako jistou metaforu našeho světa, tak pak do toho člověk vklouzne,“ řekl k hereckému pojetí Michal Čapka, představitel Josefa K.

Hra se v Ostravě měla uvádět už minulou sezonu. Vinou zdravotních komplikaci ji ale režisér nestihl nastudovat, a proto se realizace odložila. „První premiéra nové sezony tak je opožděnou premiérou té skončené,“ uvedl dramaturg divadla Tomáš Vůjtek. Podle něj ale do koncepce začínající sezony Kafkův Proces zapadá. Tentokrát totiž divadlo vsadilo na čtyři české premiéry a Schormova dramatizace bude tak pátou českou premiérou.

Franz Kafka - Proces, dramatizace: Evald Schorm, režie: Ivan rajmont, hrají: Michal Čapka, Dana Fialková, Tereza Dočkalová, Josef Kaluža či Albert Čuba. Kostýmy: Marta Roszkopfová, scéna: Martin Černý, hudba: Petr Kofroň.