Výtvarníci už netvoří jen v ateliérech

Jimramovské Pavlovice (Vysočina) - Výtvarníci z Česka a Slovenska založili na Vysočině novou tradici. V malé vesnici Jimramovských Pavlovicích týden malují a pak svá díla zanechají v krajských výstavních síních.

Výtvarníci tvoří svá díla, kde se dá - na zahradě u penzionu, v sadu pod švestkami nebo v rozestavěné herně. Spoluzakladatelky výtvarného sympozia Petra Kršáková a Lenka Chmelová si vybraly pro svoji tvorbu ovocný sad uprostřed vesnice, před zraky místních lidí. Podle jejich názoru musí být výtvarníci schopni tvořit v každém prostředí - na poušti i na Vysočině.

Právě tvorba nejen v ateliérech, ale přímo v přírodě by měla výtvarníky obohatit nejvíc. Slovenský profesor a výtvarník Ludovít Hološka patří mezi zvučná jména malířského světa, i on přijel tvořit na Vysočinu.

Ohlasy ze strany umělců i veřejnosti jsou prý velmi pozitivní, a proto se budou organizátoři snažit, aby se pořádaly i další ročníky. Díla, která čeští a slovenští výtvarníci tvořili na sympoziu, budou až do konce října k vidění v bystřické galerii, ze které pak poputují do Žďáru nad Sázavou.