Taková moderní rodinka a Mad Men - Emmy se opakují

Los Angeles - Americké ceny Emmy jsou rozdány. Sošku okřídlené ženy si v 63. ročníku odnesli tvůrci série Mad Men a sitcomu Taková moderní rodinka. Svou první Emmy získala známá britská herečka Kate Winsletová a ocenění si odnesla třeba i Gwyneth Paltrowová.

HBO vsadila ve výpravném Boardwalk Empire na hvězdného Steva Buscemiho, z očekávaného souboje s Mad Men ale vyšel gangsterský seriál poražen. Mad Men z produkce televize AMC, brilantní portrét reklamní agentury v 60. letech, která už přestává zajímat veřejnost i kritiku, dokázal získat prestižní cenu za nejlepší dramatický seriál počtvrté za sebou. 

Satirický sitcom Taková moderní rodinka popisující každodenní život jedné „moderní“ americké rodiny svojí popularitou dokázal čelit takovým soupeřům, jako je Glee, Kancl nebo 30 Rock. Cenu pro nejlepší komediální seriál získala Taková moderní rodinka podruhé, a navíc uspěla v kategoriích pro nejlepšího herce i herečku (Julie Bowenová a Ty Burrell) ve vedlejších rolích a nejlepší scénář a nejlepší režie mezi komediálními seriály.

„Producent sitcomu Steve Levitan, jehož zobrazení americké rodiny neopomíná homosexuální páry nebo mezirasové příbuzenské vztahy, vylíčil, jak mu v době natáčení přišel poděkovat homosexuální pár. “Řekli: 'Vy lidi dokážete nejenom rozesmát, vy je děláte tolerantnějšími'," řekl Levitan, jehož dílo posbíralo celkem pět ocenění.

Jako nejlepší dramatická herečka byla cenou Emmy oceněna Julianna Marguliesová ze seriálu Dobrá manželka, která pokořila v této kategorii Elisabeth Mossovou ze seriálu Mad Men. Kyle Chandler z Friday Night Lights zmařil naděje Jona Hamma z Mad Menu, který měl nominaci jako nejlepší dramatický herec. Jako nejlepší komediální herečka si cenu odnesla Melissa McCarthyová ze seriálu Mike & Molly z roku 2010, kde hraje ženu, která si svoji lásku najde ve skupině lidí usilujících o snížení nadváhy. Jim Parsons se již druhý rok po sobě stal nejlepším komickým hercem za roli Sheldona Coopera z komediální série Teorie velkého třesku.

  • Melissa McCarthyová autor: Chris Pizzello, zdroj: ČTK/AP
  • Julianna Marguliesová autor: Chris Pizzello, zdroj: ČTK/AP

Seriál Mildred Pierceová, který byl jedením z velkých favoritů večera a měl nejvíc nominací, musel ustoupit v kategorii nejlepší miniseriál Downton Abbey o životě britské rodiny v letech před první světovou válkou. Kate Winsletová, která hraje hlavní roli v Mildred Pierceové, získala cenu jako nejlepší herečka miniseriálu. Nejlepším hercem miniseriálu se stal Barry Pepper ze seriálu The Kennedys. „Jsem uchvácena. Byla jsem do Guye Pearce zabouchnutá od 11 let, takže jen být ve stejné místnosti jako on je pro mě opravdu vzrušující,“ prohlásila při děkovačce oscarová herečka Winsletová.

Mezi dalšími oceněnými byl například Peter Dinklage, jenž se stal nejlepším hercem v kategorii sci-fi fantasy díky účinkování v seriálu Hra o trůny. Před ním převzal režisérskou cenu Martin Scorsese za Impérium - Mafie v Atlantic City. „Jsem po Martinu Scorsesem. Buší mi srdce. Vy jste legenda,“ řekl Dinklage při přebírání ceny. Ocenění se udělovala i v kategorii nejlepší soutěžní reality show. Stal se jí pořad The Amazing Race.

Vydáno pod