V Torontu vyhrály libanonské ženy

Toronto - Film libanonské režisérky Nadine Labakiové Where Do We Go Now (Kam nyní půjdeme?) získal v neděli nejvyšší ocenění na filmovém festivalu v Torontu a zařadil se tak mezi potenciální kandidáty na Oscara. Druhý celovečerní film Labakiové vyprávějící o skupině libanonských žen, které se snaží zmírnit náboženské napětí mezi muslimy a křesťany ve své vesnici, byl představen v květnu na mezinárodním filmovém festivalu v Cannes v sekci Jistý pohled. Následuje po velkém úspěchu prvního filmu Labakiové Caramel z roku 2007.

Fanoušci v Torontu ocenili jako nejlepší dokumentární film The Island President britského režiséra Jona Shenka, který je věnován prezidentovi Maledivské republiky Muhammadu Našídovi, jenž vede osamocený boj proti změnám klimatu. Shenk a Našíd přijeli představit tento dokument do Kanady a využili této příležitosti, aby upozornili svět na osud 1 200 ostrovů z maledivského souostroví, kterým hrozí zaplavení vodou.

Filmový festival v Torontu je tradičně považován za klíčovou událost před udílením cen Americké filmové akademie - Oscarů - a severoamerická média ho pozorně sledují. Na rozdíl od festivalů v Cannes nebo v Berlíně tady ceny neuděluje porota, ale rozhodují o nich diváci.

Loni získal nejvyšší ocenění na festivalu v Torontu snímek britského režiséra Roma Hoopera King's Speech (Králova řeč). Film byl potom oceněn čtyřmi zlatými soškami Oscara, včetně kategorie nejlepší film.

Vydáno pod