ČT uvede film Jitky Němcové nominovaný na Prix Europa

Praha – Česká televize odvysílá 2. a 9. října dvoudílný snímek režisérky Jitky Němcové. Film Jseš mrtvej, tak nebreč, vznikl podle stejnojmenného detektivního románu publicisty Josefa Klímy, který je také autorem scénáře. Dramatický příběh byl nominován na cenu Prix Europa v kategorii TV Fiction.

Děj knižní předlohy známého televizního investigativního novináře Klímy byl situován do doby před rokem 1989, autor jej pro potřeby snímku protáhl do současnosti. „Příběhu to dodalo nový rozměr,“ domnívá se.

Podle Klímova scénáře nevznikl pro Českou televizi první film. Podepsán je také pod televizními snímky Svědomí Denisy Klánové nebo pod triptychem Vetřelci a lovci. I nejnovější počin – stejně jako předchozí – má kriminální zápletku. Hrdinou je na doživotí nespravedlivě odsouzený bývalý vekslák, jemuž zbývá už jen pár dní života. Ve vězeňské nemocnici vypráví svůj příběh dceři bývalé spolužačky, u které kdysi nalezl útočiště před policií a věřiteli z podsvětí.

Hlavní roli ztvárnil Václav Jiráček (Jánošík, Hodinu nevíš, Lidice), v dvojroli někdejší spolužačky hlavního hrdiny i její již dospělé dcery se představí Kristýna Liška-Boková (Horem pádem, Občanský průkaz). Další role ztělesnili například Ivan Trojan, Simona Stašová, Jana Hlaváčová, Vlastimil Harapes, Dana Morávková, Milan Šteindler a Tomáš Hanák. Ve snímku si zahrál i bývalý ministr kultury Martin Štěpánek, který loni v září spáchal sebevraždu; snímek tak uzavírá jeho filmografii.

Jseš mrtvej, tak nebreč, byl vybrán do evropské soutěže pro díla v oblasti televizní a rozhlasové tvorby a projekty nových médií. Ceny Prix Europe se konají od 22. do 29. října v Berlíně. Film Němcové je nomináván v sekci TV Fiction. Dalšími českými „želízky“ v letošním ročníku jsou snímek Heleny Třeštíkové Katka, který byl nominován v kategorii nejlepší celovečerní televizní dokument, a film Ženy SHR režisérů Ondřeje Provazníka a Martina Duška nominovaný ve stejné kategorii.