Cena Petra Parléře pro hradecký ateliér za náměstí v Klatovech

Hradec Králové – Cena Petra Parléře letos putuje do Hradce Králové. Autoři z tamní architektonické kanceláře chmelík & partneři v devátém ročníku veřejné urbanisticko-architektonické soutěže zabodovali s návrhem regenerace parteru náměstí v západočeských Klatovech. Za svůj projekt získali zároveň i Cenu ministerstva pro místní rozvoj.

O Cenu Petra Parléře 2011 - ve prospěch obcí a domoviny se tento rok ucházelo téměř 70 architektů, kteří vypracovali 24 soutěžních návrhů, jak architektonicky a urbanisticky vylepšit devět konkrétních lokací v devíti českých městech - Českých Budějovicích, Jičíně, Klatovech, Mostu, Rousínově, Šumperku, Třeboni, Vodňanech a Zábřehu v Olomouckém kraji.

Dva týmy si vybraly k řešení přestavbu historické budovy v Jirsíkově ulici v Českých Budějovicích a revitalizaci městského dvora „Na hrádku“ v Jičíně, další čtyři se zaměřily na téma přeměny Sušilova náměstí v Rousínově. Největší zájem měli architekti o regeneraci parteru náměstí Míru v Klatovech - téma si vybralo devět týmů. Na obnovu území kolem rybníku Škorna ve Vodňanech se zaměřilo sedm týmů.

Obnova území kolem rybníku Škorna
Zdroj: ČT24/Cena Petra Parléře

Ocenění nejvyšší, tedy cenu, jež nese jméno slavného gotického stavitele Petra Parléře, (a současně Cenu ministerstva pro místní rozvoj) získali architekti z architektonické kanceláře chmelík & partneři. Na návrhu Jaromíra Chmelíka, Hany Kasalové a Kryštofa Kreisingera porota ocenila zejména to, že „přiměřenými soudobými prostředky a s respektem k historii a současným potřebám místa výrazně kultivuje řešený prostor.“

Cena ministerstva životního prostředí udělovaná za projekty parků a koupališť patří architektům z ateliéru BRAK architects. Petr Brožek a Kamil Novosad si ji vysloužili za návrh obnovy území kolem rybníku Škorna ve Vodňanech, který porotu překvapil svým poetickým a veskrze zajímavým konceptem.

Zvláštní cenu poroty (kategorie historické budovy) získal aeliér edit! za návrh přestavby historické budovy v Jirsíkově ulici v Českých Budějovicích. Porota ocenila promyšlenost, komplexnost a nekonfliktnost návrhu.

Přestavba historické budovy, Jirsíkova ulice, ČB (ateliér edit!)
Zdroj: ČT24/Cena Petra Parléře

Osamu Okamura, předseda hodnotitelské rady soutěže: „Při řešení veřejných prostor dnes nejde o marketingové strategie, jak objasnit špatně informovaným občanům obecní záměry a lépe je 'prodat', jako spíše o rovnocenný dialog, respektování názorů těch, jichž se věc týká. Městské plánování musí propagovat ideje, které mnoho lidí nejen podpoří, ale v ideálním případě rovnou samo zrealizuje. Jednou z veledůležitých úloh dobré architektury je jít příkladem, povzbudit místní obyvatele k pozitivní aktivitě a to by se oceněným návrhům mohlo podařit.“

Slavnostní ceremoniál udílení cen se uskuteční ve středu 21. září od 15:00 hodin v reprezentačních prostorách pražského magistrátu.