Slovenským favoritem na Oscara je Cigán

Bratislava - Slovenským kandidátem na Oscara pro nejlepší cizojazyčný film je koprodukční snímek Cigán režiséra Martina Šulíka, na němž se podílela i Česká televize. Z celkového počtu 131 hlasů dalo snímku Cigán svůj hlas 81 členů Slovenské filmové a televizní akademie.

Na výroční cenu akademie v Los Angeles může být přihlášen film, který měl veřejnou premiéru mezi 1. říjnem 2010 a 30. zářím 2011. Snímek navrhovaný na Oscara může být i koprodukční, je ale důležité, aby přihlašující země měla převažující počet hlavních tvůrců. Tuto podmínku splňovalo sedm slovenských filmů.

„Ačkoli bych se rád mýlil, obávám se, že film Cigán nemá velkou šanci zaujmout na Oscarech,“ řekl serveru Hospodárských novin, které informaci zveřejnily, ředitel Art Film Festu v Trenčianskych Teplicích Peter Nágel. „I když je to dobrý film a oceňuji, že Šulík si zvolil tak vážné téma, zůstává otázkou, zda zaujme i americké akademiky, pro které toto téma není tak dramatické. Koneckonců i ve slovenské distribuci film proběhl celkem bez povšimnutí,“ dodal.

To se ale nedá říct například o letošním festivalu v Karlovýc Varec, kde byl Šulíkův film zařazen do hlavní soutěže. Porotu mu udělila zvláštní cenu a představiteli hlavní role Jánu Mižigárovi zvláštní uznání. Cigán už má za sebou uvedení na severoamerickém trhu, byl součástí mezinárodního filmového festivalu v Torontu, kde byl mimo jiné promítán i další koprodukčníí snímek ČT Alois Nebel.

Vydáno pod