Mike Jagger zplodil hudebního levobočka

Londýn - Poprvé v téměř padesátileté historii legendární skupiny Rolling Stones si její zpěvák Mick Jagger založil další kapelu. Jaggerův nový projekt nese název SuperHeavy a v superlativech se mluví i o jeho spoluhráčích. Nové kapele teď vychází první album, zatímco samotní Rolling Stones už čtyři roky nevstoupili na koncertní pódia.

Vezmi čtvrtku Rolling Stones, přidej britského hitmakera, dívčí soulový zázrak z Anglie a nejmladšího syna krále reggae - a máš recept na vznik nové superskupiny. S Mickem Jaggerem se v ní sešli Dave Stewart z dvojice Eurythmics, zpěvačka Joss Stoneová a Damien Marley. „Dave chtěl udělat desku s co nejvíce žánry. Nevěděli jsme, jestli to k něčemu bude, ale doufali jsme, že si to aspoň užijeme. Ale jakmile jsme začali hrát, tak to fungovalo,“ uvedl osmašedesátiletý Jagger v televizním rozhovoru.

„Kapela je takový kulturní mix. Dalším členem je Ar Rahman, indický skladatel, kterého možná znáte díky filmu Milionář z chatrče,“ upozornil Dave Stewart. Se vznikem skupiny SuperHeavy přišel právě on, inspirovaný hudební všežravostí Jamajky, kde žije.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

Že si Mick Jagger kromě svých Rolling Stones pořídil také levobočka s Joss Stoneovou nebo Dave Stewartem, se ví od letošního května. Společně spolu zkoušejí téměř dva roky. „Zavolali mi, jestli s nimi nechci jít na pivo. Ahoj Joss, sedíme tu s Mickem a máme takový nápad. Nechceš být v naší kapele? No, samozřejmě, že chci!“ zavzpomínala zpěvačka.

Hudebně se album pohybuje mezi rockem, reggae, soulem, bhangrá (hudba paňdžábských přistěhovalců v Británii) a blues, když všichni čtyři zpěváci soutěží o místo na 12 eklektických skladbách, uvedla BBC. Podle ní je deska „zvláštním způsobem podmanivá, její hudební výstřednosti drží při zemi pružné rytmy Marleyho kapely“.

Odlišný dojem si odnesl kritik listu The Times, podle něhož je celý projekt „hezký teoreticky, ale v praxi je podivně neosobní“. „Přestože jde o odvážný pokus udělat něco nového, jde v podstatě o produkt skupiny hvězd, které nemají příliš o čem psát. Bohužel je to prázdné album,“ poznamenal list.

Smířlivější je The Guardian. „Je třeba přičíst Jaggerovi k dobru, že se nesnaží ovládnout scénu a v nejlepších okamžicích, kdy Rahmánovy smyčce jdou proti rytmům Marleyho kapely, tak se vám podaří zahlédnout ducha původního Stewartova záměru,“ napsal kritik The Guardian.

Podle Daily Mail album funguje, „i když jeho opojné rytmy místy převažují nad melodiemi“. List vůbec považuje Marleyho mladšího za hlavního strůjce zvuku SuperHeavy.