Můj soused, můj nepřítel - hra o soužití Čechů a Romů

Praha – Nečekaně aktuální se vzhledem k událostem ve Šluknovském výběžku stala připravovaná hra Můj soused, můj nepřítel, která bude mít 21. září premiéru v Ateliéru Národního divadla. Dokumentární představení se zabývá soužitím Čechů a Romů.

Inscenace vznikla pod vedením autorky a režisérky Viktorie Čermákové v rámci projektu Nouzový vchod / Emergency Entrance, na němž se podílí vedle pražského Národního divadla ještě řada dalších evropských scén. Společným tématem uváděných her jsou problémy související s migrací a imigrací nebo konflikt vyplývající z problematického přijetí specifických či nepřizpůsobivých sociálních skupin do společnosti.

Tématem české inscenace se stala problematika Romů. Etnicko-sociální konflikt při soužití Čechů a Romů je podle autorů konfliktem, na němž se formuje postoj české většiny k jinakosti a který současně není ryze český, ale celoevropský.

Představení Můj soused, můj nepřítel vytvořili společně herci z Národního divadla a neherci z řad Romů i Čechů. V rolích Romů se objeví aktivista a herec Ladislav Goral, hudebník a bývalý terénní pracovník Vojtěch Lavička ze skupiny Gipsy.cz a romista David Tišer, hlavní hrdina filmu Roma boys (Příběh lásky). Českou úřednici ztvární performerka a herečka Daniela Voráčková.

Jediným kmenovým hercem Národního divadla bude v představení David Matásek v roli etnického Čecha. „Chtěl jsem do toho jít od začátku, mám takové projekty rád,“ uvedl Matásek, bývalý člen skupiny Orlík, jejíž některé texty bývají označovány jako xenofobní.

„Nechceme dávat laciné odpovědi,“ říká k představení dramaturg Martin Urban. „Chceme otevřít téma v jeho složitosti a vyvolat otázky po možnostech jeho řešení. Jak se česká veřejnost dokáže vyrovnat s novodobým stěhováním národů, nedokáže-li se vyrovnat s jinakostí etnika žijícího po staletí v Čechách a na Moravě?“

Od 21. do 23. září bude inscenace uvedena celkem šestkrát, následovat budou ještě dvě uvedení 9. prosince. O dva dny dříve budou moci diváci vidět také rakouskou část projekci nazvanou Boat People, kterou jako svůj příspěvek do projektu připravilo divadlo Schauspielhaus Graz. Inscenace všech do projektu zapojených divadel se propojí na společném festivalu, který se koná 26. až 29 ledna právě v Grazu.