Divadlo J. K. Tyla povede staronový ředitel

Plzeň – Plzeňští radní dna dalších pět let jmenovali ředitelem Divadla J. K. Tyla v Plzni dosavadního šéfa scény Jana Buriana. Divadlo vede od roku 1995. Radní tak respektovali doporučení odborné komise, která Buriana v úterý po výběrovém řízení na funkci doporučila.

Ředitel divadla se v Plzni vybíral napodruhé. Burianovi skončilo funkční období letos v květnu. Při dubnovém prvním kole se ale nepodařilo nikoho do čela divadla vybrat. Komise se tehdy shodla na tom, že mezi uchazeči není žádný vhodný, nezdála se jí ani Burianova koncepce. Nyní se do druhého výběrového řízení vyhlášeného v červenci přihlásili čtyři zájemci. Z osobních důvodů jeden uchazeč odstoupil, stejně jako jeden člen původně třináctičlenné odborné komise.

Komise, jíž předsedal ředitel Národního divadla Ondřej Černý, nakonec dala po rozhovorech s uchazeči většinu hlasů Burianovi. Hlasovalo pro něj devět členů komise, jeden byl pro jiného kandidáta a dva se hlasování zdrželi. Burianova koncepce byla poutavá a propracovaná, uvedla primátorova náměstkyně Eva Herinková (ČSSD).

Z Plzně informuje Mirka Vildová (zdroj: ČT24)

Před novým ředitelem stojí v příštích pěti letech důležité úkoly. Město hodlá postavit nové divadlo za téměř miliardu korun namísto nevyhovujícího objektu Komorního divadla. Budova bude mít sál pro 500 diváků a studiovou scénu pro 150 lidí. Poslouží činohře, muzikálu, baletu i opeře. V objektu bude restaurace, kavárna či výstavní prostor. Dalším důležitým úkolem pro ředitele divadla bude účast na projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury v roce 2015.

Divadlo J. K. Tyla loni navštívilo 207 657 lidí, o 8 400 diváků více než předloni. Při průměrné ceně vstupenky 142 korun vydělalo 23,76 milionu korun, o 270 000 Kč víc než v roce 2009. Divadlo zaměstnávalo 388 zaměstnanců. Město Plzeň jako zřizovatel dotovalo jeho provoz téměř 143 miliony Kč, Plzeňský kraj dal čtyři a ministerstvo kultury šest milionů korun. Podle informací z výročních zpráv je Tylovo divadlo nejdéle kontinuálně fungujícím profesionálním divadlem v zemi.