Na letních festivalech lidé nejraději poslouchají Nightwork

Praha - Největší oblibě se u českých posluchačů populární hudby, kteří jezdí na domácí letní přehlídky pod širým nebem, těší skupina Nightwork. Kapela zvítězila v anketě Hudební festivalové ceny 2011. Kromě ceny pro absolutního vítěze získala prvenství také v kategoriích kapela a pop a rock. Mezi festivaly získal prvenství Masters of Rock.

Výsledky druhého ročníku ankety byly v úterý vyhlášeny v pražském Music Clubu Theatro. Jelikož si vítězný soubor zrovna údajně vybíral „celozávodní dovolenou“, uvolili se ocenění převzít pouze bubeník Ondřej Sluka a baskytarista Jakub Antl.

Druhý největší počet hlasů od účastníků ankety získala kapela Divokej Bill, vítěz jejího loňského premiérového ročníku. Výrazně okleštěná trojčlenná a méně než základní sestava souboru kolem zpěváka Vaška Bláhy v karlínském klubu absolvovala své v pořadí 1001. veřejné vystoupení; v příštím roce se skupina prý věnuje natáčení nového alba a vystupovat bude pouze v zahraničí.

Zatímco loni si úvalští rockeři z Divokýho Billa odnesli hned tři ceny, letos vyšli naprázdno. Třetí se umístil písničkář Tomáš Klus, který rovněž vyhrál v kategorii interpret.

V kategorii ska a reggae zvítězila stejně jako loni skupina Sto zvířat. Prvenství mezi kapelami hrajícími metal, hard rock a punk si vydobyl Škwor; v kategorii hip hop a dance se prosadili PSH. V kategorii internet bodovala kapela Kryštof; o jejím vítězství rozhodlo hlasování fanoušků prostřednictvím sociální sítě Facebook.

Kromě skupin a interpretů oceňovali hlasující také jednotlivé přehlídky. V kategorii festivalů zvítězila přehlídka Masters of Rock před loni vítězným festivalem Rock for People a třetím Mighty Sounds.

Organizátoři letos na 20 vybraných hudebních festivalech oslovili vždy 200 návštěvníků; o výsledcích cen tedy rozhodlo 4000 hlasujících. Své oblíbence mohli vybírat mezi kapelami a interprety, kteří se zúčastnili nejméně tří z vybraných festivalů, mezi než kromě vítězných přehlídek patřily třeba Benátská noc, Hip Hop Kemp, Open Air Music Festival Trutnov či Trnkobraní. Vybrané festivaly musely být vícedenní a nabízet možnost kempování.