Peter Gabriel dává svým hitům transfuzi

Londýn – Spolupráce se smyčcovým orchestrem na posledním albu Scratch My Back se Peterovi Gabrielovi zřejmě zalíbila natolik, že se v ní rozhodl pokračovat. Na novince, která vyjde v říjnu, se bývalý člen Genesis opět obklopil symfoniky. A naopak si zakázal kytary a bicí.

Ale zatímco na předchozí desce nazpíval skladby jiných autorů, na albu New Blood vlévá pomocí symfonického doprovodu novou krev svým starým hitům. V nových aranžích představí písně Solsbury Hill, Don't Give Up, Red Rain nebo Mercy Street. „Měl jsem dojem, že se pokouším o interpretaci písní úplně jiného autora,“ podělil se jednašedesátiletý britský hudebník o své dojmy z nahrávání.

Album nových písní vydal Gabriel naposledy v roce 2002 a trápil se s ním dlouhých sedm let. Od té doby natáčel písně jiných autorů anebo – jako v případě New Blood – upravoval své vlastní dříve natočené.

Přestože jeho autorský přinos je v posledních letech minimální, jeho projekty budí velké očekávání. Už proto, že bývalý člen kapely Genesis vizionářsky předznamenal nástup mimoevropských kultur v populární hudbě a taky nikdy nepřestal věřit, že hudebník se má vyslovovat k důležitým konfliktům současnosti.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)