Plastici kousek od jámy lvové

Moskva - Legendární undergroundová skupina The Plastic People of the Universe, jejíž pronásledování komunistickou tajnou policií v bývalém Československu podnítilo vznik Charty 77 a disidentského hnutí, se chystá skoro do „jámy lvové“. Plastici totiž dnes večer zahrají na moskevské Lubjance, v jednom klubu nedaleko od historického sídla sovětské tajné služby KGB. Sami členové skupiny však na vystoupení ve stínu přízraků minulosti hledí jako na každé jiné, předsudky rozvály už první koncerty v Moskvě před pěti lety.

„Původně jsem sem vůbec nechtěl jet… Ale pak jsem sem jel a byl jsem docela rád, i když mě to příliš neoslovilo. Ale člověk má poznat to i ono,“ domnívá se Jiří Kabeš, který v kapele hraje na violu. A na zmínku o „jámě lvové“ jen krčí rameny - přeci i v Praze hrávali Plastici kousek od sídla tajné policie, tehdy řízené KGB.

Nálepku „protirežimní kapely“, bojující proti komunismu, popírá. „To je mylná verze,“ tvrdí. „My jsme byli sami pro sebe. Režim jsme nejvíce štvali tím, že jsme na něj kašlali. Na nikoho jsme neútočili, prostě jsme si dělali svou zálibu. A to, že na nás skočil bolševik, tak to byl jeho problém, a ne náš,“ říká někdejší vězeň režimu.

Plastici byli podle něj spíše součástí širšího proudu, který se sice netěšil oblibě režimu, ale přesto se tato společnost dokázala scházet. „Například při jednom výslechu (na Státní bezpečnosti) říkali (disidentce) Daně Němcové, že 'je divný, že na vás přijedou až z Košic a z Aše,800 lidí, ale když my chceme svolat celostátní sjezd, tak je to strašná práce',“ zavzpomínal. A hudebníci v USA prý zase „záviděli“, že reklamu, za kterou musejí utrácet šílené peníze, dělá Plastikům StB zdarma.

A současnost? „Koncerty už nám nepřerušují policajti, ale publikum je stejný jako dřív, akorát teď chodí větší rozptyl generací, od desetiletých po osmdesátníky, a to dřív nebylo.“ Ale roli rebelů už čas nejspíše odvál: „My se nikam necpeme a bulvár si nás nevšímá, což je jen dobře, protože jinak začne člověk blbnout…,“ poznamenal Kabeš.

Do Moskvy se Plastici tentokráte dostali hlavně kvůli moskevské premiéře hry britského dramatika českého původu Toma Stopparda Rock'n'Roll, pojednávající o normalizaci v bývalém Československu, kterou ve čtvrtek uvede divadlo RAMT. Na scéně se objeví i Plastici, i když bez nástrojů. O den později ve stejném divadle kapela vystoupí na dobročinném koncertu a nakonec zahraje ruským fanouškům v neděli v Nižním Novgorodu. 

  • Jiří „Kába“ Kabeš zdroj: Stránky The Plastic People of the Universe
  • Vratislav Brabenec zdroj: Stránky The Plastic People of the Universe

Kebešovi se ruské publikum prý líbilo už při prvních vystoupeních v Moskvě před pěti lety. „Byli vstřícní, i když skoro nerozuměli. Měli jsme tu (v Rusku) před lety asi pět koncertů a všude byli příjemní, vstřícní, člověk se tu nesetkal s nějakou nevraživostí či nepochopením. Byli dobří,“ řekl. Současná ruská metropole se podle Kabešových dojmů už nijak neodlišuje od jiných evropských velkoměst, přinejmenším soudě podle hustoty provozu, a ani minulost nijak nebije do očí.