Saxána čaruje i v knižní podobě

Praha - Příběh dětské čarodějnice Saxána a Lexikon kouzel, který měl před týdnem premiéru ve filmu režiséra Václava Vorlíčka, nyní přichází k dětem v knižní podobě. Stejnojmennou knihu podle filmového scénáře sepsala Ivona Březinová a vydalo ji nakladatelství Albatros, autorka ji dnes spolu s Vorlíčkem a některými dalšími tvůrci snímku představila veřejnosti na autogramiádě v Praze.

„Bez filmu by knižní Saxána nemohla vzniknout,“ uvedla Březinová, která kromě scénáře k napsání filmu využila i některé záběry filmu ještě před jeho dokončením. „Svou fantazií jsem se dostala do světa, který pan Vorlíček tak úžasně vymyslel,“ prohlásila. „Práce na knížce podle filmu Saxána a Lexikon kouzel mě moc bavila, protože jsem se nemusela pevně držet filmového scénáře, ale se světem pohádek jsem si mohla pohrát po svém,“ vysvětlila spisovatelka. „V knížce je tak plno věcí navíc, které ve filmu nejsou,“ konstatovala Březinová, která knihu napsala jako vyprávění dětské hrdinky příběhu.

Autogramiády, na níž přišlo několik desítek fanoušků filmové čarodějnice z 2. B ve věku od nemluvňat po důchodce, se zúčastnily i aktérky snímku Petra Černocká a Uršula Kluková s představitelkou titulní role Helenou Nováčkovou. Herečky očekávají, že čtenáři o novou pohádku budou mít velký zájem. „Cestičku téhle knížce mete náš film,“ míní Černocká. Diváci si ale k novému Vorlíčkovu snímku nacházejí cestu jen zvolna. Film, který odborná kritika přijala s rozpaky, o premiérovém víkendu vidělo asi 40 000 lidí a jeho tržby zatím nepřekročily pět milionů korun.

Sedmačtyřicetiletá Ivona Březinová má na kontě několik desítek knih zejména pro dětské čtenáře. S úpravou filmových předloh do knižní podoby již má zkušenosti, zpracovala tímto způsobem televizní seriál Ať žijí rytíři! a animovaný film Kozí příběh.