Šéf Slovenského národního divadla odstoupil

Bratislava - Slovenské národní divadlo (SND) je po necelém roce a půl opět bez šéfa. Ondrej Šoth, který první slovenskou scénu řídil od loňského května, požádal ministra kultury o uvolnění z funkce poté, co na veřejnost pronikly informace o porušování předpisů v divadle. Vedení instituce podle neoficiálních informací kontrolních úřadů neefektivně utratilo více než 430 000 eur (přes deset milionů korun). O novém generálním řediteli divadla se rozhodne v konkurzu, do té doby ho bude řídit šéf technického a provozního úseku SND Milan Vajdička.

„V úterý mě generální ředitel SND Ondrej Šoth požádal o uvolnění z funkce. Odůvodnil to tím, že chce přispět ke zklidnění situace, která v SND vznikla. Jeho návrh jsem akceptoval,“ prohlásil dnes ministr kultury Daniel Krajcer.

Podle závěrečné zprávy z kontroly, kterou zveřejnil portál Sme.sk, se v divadle porušovaly interní předpisy, zákon o veřejném obstarávání i finanční disciplína. Například u baletu Oněgin prý zaměstnanci dílen upravili rozpočet nákladů na scénu o 44 000 eur a na kostýmy o téměř 29 000 eur.

Šoth, který byl v minulosti uměleckým šéfem baletu Státního divadla Košice, nastoupil do čela SND po Silvii Hroncové, která z funkce odešla v létě 2009. O vedení největšího slovenského divadla měli v minulosti zájem také Češi, v konkurzech však neuspěli.