Prázdný příběh plný všeho špatného, co se může stát

Praha - Je to děsivý svět – opuštěný, zbořený a nebezpečný, stejně jako lidé, kteří v něm žijí. A příběh, který se v tomto světě odehrává, je ještě děsivější – plný neštěstí, násilí a bezvýchodnosti. Void Story (Prázdný příběh), bezútěšnou groteskní fantazii ze současnosti, vypráví po dva večery v pražském Divadle Archa soubor Forced Entertainment, jehož členové patří k průkopníkům britské divadelní avantgardy.

Void Story sleduje hlavní hrdiny v nejrůznějších zákoutích moderního velkoměsta - urbanizované džungli plné katastrofických momentů. „V tomto představení je velký příběh, velmi temný. Vše špatné, co se na světě může stát lidem, se dvou hlavním hrdinům – prchajícímu mileneckému páru - stane během několika minut. Každá minuta je pohroma,“ přiblížil inscenaci umělecký šéf Forced Entertainment Tim Etchells.

Představení se odehrává v dynamickém hybridním prostředí - mezi vyprávěním, rozhlasovou hrou, animací a oživlým komiksem. Minimalistické scéně dominuje projekční plátno, na které je promítán grafický storyboard neuskutečnitelného filmu. Herci mají omezenou možnost akce, jakoby byli v dabingovém studiu a četli scénář doplněný zvukovými efekty.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)

Inscenace Void Story vznikla pro londýnský festival SPILL 09. Mezinárodní kritika o ní například napsala, že rozpitvává představení v přímém přenosu. Že není jen pouhým vyprávěním příběhu, ale i návodem, jak příběh vyprávět. „Je důkazem naší posedlosti rozbíjet a znovu skládat prvky představení - jako bychom souběžně popírali a potvrzovali principy divadla,“ uvedl Tim Etchells.

Forced Entertainment se českému publiku 20. a 21. září představují vůbec poprvé. Britští divadelníci, kteří soustavně posouvají hranice divadla, se přitom dali dohromady před téměř třiceti lety. „Je to spolupráce. Bavíme se o tom, co bychom mohli dělat a potom improvizujeme. Jádro hereckého souboru funguje od roku 1984, takže sdílení, existence na jevišti jsou výjimečné,“ říká o souboru Tim Etchells. Způsob práce Forced Entertainment mohli zájemci poznat blíže i na vlastní kůži díky přednášce a workshopu, které účinkování souboru v Arše doprovázely.

Vydáno pod