Severočeské divadlo opery a baletu má nového ředitele

Ústí nad Labem – Ústečtí radní dnes vybrali nového ředitele Severočeského divadla opery a baletu. Stal se jím Miloš Formáček, jenž působil řadu let jako šéfdirigent Hudebního divadla Karlín a jako ředitel Karlovarského symfonického orchestru. Od jeho zvolení si radní slibují, že pomůže zlepšit hospodaření divadla, které se potýká s tíživou finanční situací. Informovala o tom mluvčí města Klára Křivská. Dosavadní ředitel Tomáš Šimerda bude svou funkci zastávat do konce září, Formáček nastoupí 1. října. „Vybrali jsme schopného manažera, který bude rozvíjet umělecký potenciál divadla a zlepší jeho hospodaření,“ uvedla náměstkyně primátora Zuzana Kailová.

Severočeské divadlo opery a baletu bojuje již delší dobu s nedostatkem peněz. Město Ústí nad Labem, které je zřizovatelem, se ho v minulosti neúspěšně pokusilo převést na Ústecký kraj. Divadlo dostalo od města pro rok 2011 na provoz 47 milionů, jeho roční rozpočet je ale podle informací ČTK kolem 72 milionů. Ztráta divadla za loňský rok činí téměř 6,5 milionu korun. Rozpočet nedodržela organizace ani v prvním pololetí letošního roku. Z hospodaření města vyplývá, že ztráta za pololetí činí 1,6 milionu korun.

Tržby divadla jsou asi 12 milionů korun, ty ale pokryjí jen ostatní provozní náklady a honoráře hostujících umělců. Náklady na platy 70 civilních zaměstnanců a 100 umělců činí, jak řekl Šimerda, 58 milionů korun ročně. „Za mé éry odešlo 35 lidí, dostali jsme se na naprosto limitní stav, třeba první housle mají jen šest hráčů, všude jinde osm. A stejné je to se vším obslužným personálem,“ doplnil Šimerda. Další redukce rozpočtu by podle něj už byla jen na úkor prudkého poklesu kvality tvorby.

Odchází prý ale v dobrém a s novým ředitelem by se rád domluvil aspoň na umělecké spolupráci. Šimerda občas i režíruje operety. „Těch pět let hodnotím spíš kladně, povedla se spousta věcí. Samozřejmě bych rád zůstal v jiné roli, nechci to tu opustit ze dne na den,“ upozornil.