Divadelní sezonu v Plzni zahájí Noc na Karlštejně

Plzeň - Divadelní verze oblíbeného filmového muzikálu Noc na Karlštejně otevře v sobotu v Plzni novou sezonu Divadla J. K. Tyla. Na jevišti Komorního divadla ji představí soubor muzikálu a operety a zazní přitom známé písně Karla Svobody na slova Jiřího Štaidla. Příběh ze středověkého hradu Karlštejn, kam je zapovězen vstup ženám, je určen celé rodině. Premiéru v něm bude mít šest nových členů souboru, absolventů brněnské akademie. Informovala o tom mluvčí divadla Eva Ichová.

„Epizodu ze života Otce vlasti zpracoval v letech 1882 až 1883 Jaroslav Vrchlický. V roce 1884 byla poprvé nastudována a provedena v Královském zemském českém divadle národním v Praze, a to v květnu. O pět měsíců později se dočkala i své plzeňské premiéry a otevřela cestu na zdejší jeviště i dalším Vrchlického dílům, byly jich zhruba dvě desítky,“ uvedla.

První muzikálová verze Noci na Karlštejně se zrodila v roce 1965, druhá a známější pak o osm let později. S plzeňským souborem ji nastudoval režisér a překladatel Petr Palouš, který se v Plzni představil už před sedmi lety režií operety Mam˙zelle Nitouche. Po Noci na Karlštejně bude v muzikálové linii pokračovat v Jihlavě, kde ho čeká Zpívání v dešti.

Petr Palouš, režisér a překladatel:

„V žádném případě se nesnažím o jakoukoliv historickou věrnost, koneckonců celý Vrchlického nápad se segregací žen na Karlštejně je čirý výmysl. Ono to bylo trošku jinak. Takže nás nic nesvazuje a mně jde především o to, aby výsledkem naší práce bylo skutečně zábavné a současné divadlo.“

Podle Palouše je Vrchlického námět velice vděčný a dává možnost úsměvného pohledu na historii. „A co se muzikálové podoby týče, její hodnota je především v tom, že spousta písniček se dostala do širšího povědomí a trvale v něm zakotvila,“ dodal.

V muzikálu se na plzeňském jevišti představí šest nových posil souboru, čerstvých absolventů muzikálového herectví Janáčkovy akademie múzických umění, a to Martin Hubeňák, Jozef Hruškoci, Aleš Kohout, Petra Vraspírová, Eva Marešová a Jitka Cafourková. „Noc na Karlštejně pro nikoho z nich není prvním setkáním s muzikálem s historickým námětem. Loni ve Studiu Marta prověřili své síly v Trůnu pro královny, muzikálu o střetu Alžběty Anglické a Marie Stuartovny,“ doplnila Ichová.

Divadelní úpravu podle filmového scénáře provedl Zdeněk Podskalský mladší, premiéru měla v roce 2004 na jevišti Hudebního divadla v Karlíně. V Plzni byla dosud Noc na Karlštejně uvedena v řadě inscenací v letech 1903, 1932, 1943, 1947 a 1967.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)