Srdce Doris Dayové boduje u Britů na stará kolena

Londýn – Sedmasedmdesátiletá americká herečka a zpěvačka Doris Dayová se stala nejstarší umělkyní v historii britské hudební hitparády, která se kdy s nově nahranými skladbami dostala do první desítky. To se někdejší hollywoodské hvězdě navíc dosud v její kariéře nepodařilo. Album My Heart zahrnuje devět nových, dosud nevydaných písní.

Zatím nejstarší zpěvačkou, která úspěšně zabodovala v žebříčku britské hitparády, byla Vera Lynnová s albem We'll Meet Again: The Very Best of Vera Lynn z roku 2009. Tehdy však nešlo o nově vydané písně, ale byla to kompilace největších hitů.

Za oblibou nové desky Doris Dayové stojí podle všeho nesmrtelná nostalgie po starém dobrém Hollywoodu, kterou Britové paradoxně netrpěli v padesátých letech, kdy byla Doris Dayová na vrcholu slávy a zářila ve filmech, jako byl Hitchcockův Muž, který věděl příliš mnoho nebo Calamity Jane.

„Zjistil jsem, že je to vůbec její první deska, která se v Anglii dostala do první desítky,“ upozornil producent a také zpěvák Bruce Johnston. „Což je dost pozoruhodné u někoho, kdo byl tak úspěšný ještě předtím, než začal točit filmy, kdo se proslavil filmem i hudbou, kdo sbíral první místa na žebříčcích po celém světě.“

Dayová na album umístila písně, které nahrála v období let 1951 až 1994. My Heart vyšlo šedesát šest let od jejího prvního hitu Sentimental Journey, který nazpívala na konci druhé světové války v roce 1945. Její debutové album You're My Thrill bylo vydáno v roce 1949.

„Vždycky jsem se chtěla vdát, mít hodného muže, dvě tři děti, mít čistý dům, vařit a tak šťastně žít pořád. No, a vidíte, skončila jsem v Hollywoodu. A když se to povedlo mně, povede se to i vám, každému se to může povést,“ vzkázala svým posluchačům Dayová.

Svou poslední desku pojmenovala My Heart, protože podle jejích slov je o tom, co je jejímu srdci nejdražší. Album věnovala svému synovi Terrymu Melcherovi, který před sedmi lety zemřel na rakovinu. Právě on složil většinu písní. „Jsem si jistý, že myslela na Terryho, když to album dělala. Nebyl to jen její syn, ale také parťák a přítel. Úžasně jim to padlo, když byli spolu,“ poznamenal producent Bruce Johnston.

Reportáž Petra Fischera (zdroj: ČT24)

My Heart zatím vyšlo jen v Británii a Německu, úspěch na ostrově ale desku nejspíše přenese i za Atlantik, kde je Doris Dayová doma.