Na své premiéře bude Alois Nebel pětkrát

Praha – Tuzemskou premiéru má dnes komiksový snímek Alois Nebel. Do českých kin vstupuje ve čtvrtek 29. září, Česká filmová a televizní akademie už ho ale vyslala do klání o Oscary. Koprodukční snímek České televize tak má s předstihem dobrou pověst – koneckonců světovou premiéru si odbyl na festivalu v Benátkách.

V předpremiéře se Nebel promítal v kině v Jeseníku. Právě na Jesenicku se příběh mlčenlivého železničáře odehrává a natáčel. Režijní debut Tomáše Luňáka vznikl adaptací stejnojmenného komiksu výtvarníka Jaromíra Švejdíka alias Jaromíra 99 a spisovatele Jaroslava Rudiše.

Atmosféru příběhu samotářského výpravčího, který se občas noří do mlhy halucinací a představ, podtrhuje technologie, kterou byl film vytvořen. Při rotoskopii, kterou už prověřili snímky jako Sin City či Valčík s Bašírem, jsou hrané scény dodatečně animátory „překreslovány“.

Herci – kromě Miroslava Krobota v hlavní roli se ve snímku objeví Karel Roden, Alois Švehlík nebo Tereza Voříšková – proto natáčeli se zabílenými obličeji a zvýrazněnými rysy. „Je to naše odpověď na to, jak adaptovat komiks. Mysleli jsme především na to, že vytváříme podklad pro animaci, takže se tomu spousta věcí přizpůsobovala,“ doplnil režisér Tomáš Luňák.

Natáčení může divákům přiblížit výstava Alois Nebel ve fotografiích v pražské Langhans Galerii. Dušan Tománek na desítkách fotografií zvěčnil nejen herce a tvůrce, ale zdokumentoval i jesenickou krajinu. Výstava bude otevřena ode dne uvedení filmu do kin, tedy od 29. září, do 13. listopadu.

Z výstavy Alois Nebel ve fotografiích
Zdroj: Dušan Tománek/Langhans galerie

Děj filmu se odehrává v historií poznamenané krajině Jeseníků v druhé polovině přelomového roku 1989. Nebel se ale ve svých vzpomínkách a „přeludech“ vrací zpět do roku 1945, kdy byl svědkem odsunu sudetských Němců. „Těžko říct, jestli existuje nějaká česká, německá, rakouská nebo polská historie. Myslím, že je jen jedna středoevropská a že naše příběhy jsou propletené,“ domnívá se Jaroslav Rudiš. „A Alois Nebel to všechno pozoruje, zjevuje se mu to a musí se s tím nějak vyrovnat.“

Premiérové uvedení Aloise Nebela se dnes večer koná na pěti projekcích. Tvůrci se s publikem setkají v kinech Světozor i v multikině CineStar Anděl.