ČT bude na Festivalu Oty Hofmana soutěžit se šesti snímky

Ostrov (Karlovarsko) - O ceny 43. ročníku Dětského filmového a televizního festivalu Oty Hofmana, který začne 11. října v Ostrově na Karlovarsku, bude soutěžit devět filmů, což je o jeden více než loni. Čtyři snímky se utkají v kategorii filmová tvorba a pět v kategorii televizní produkce. Do programu se ale letos nepovedlo zařadit ani jeden film, jenž by byl uveden jako premiéra. Nejžhavější novinkou tak bude koprodukční snímek České televize Saxána a Lexikon kouzel. Informoval o tom ředitel festivalu Marek Poledníček.

Kromě Saxány se z koprodukčních filmů ČT o vítězství popere snímek Nickyho rodina, jenž bude soutěžit s filmy Čertova nevěsta a V Peřině. V kategorii televizní tvorby to budou filmy ČT Anděl, Škola princů, Vodník a Karolínka a 4 teens - Lyžák a studentský snímek Janek a Anežka. Rozhodovat o jejich umístění budou už tradičně dvě poroty, jedna složená z dospělých odborníků a druhá z dětských diváků. Chybět nebude ani hlasování diváků. „V odborné porotě letos budou například Zdeněk Zelenka, Jaroslav Sedláček nebo Žaneta Fuchsová,“ uvedl ředitel.

4teens
Zdroj: Česká televize/Rostislav Šimek

Ústředním tématem letošního ostrovského festivalu je hrdinství a hrdinové. Tomu odpovídá nejen výběr snímků, ale také doprovodný program. Jeho součástí bude velká talk show k danému tématu, které se zúčastní nejen tvůrci filmů či herci, ale například i záchranáři nebo policisté, uvedl Poledníček. Hlavním dějištěm festivalu bude tradičně dům kultury, ovšem promítat se bude rovněž v okolních městech a obcích. „Čekáme, že by na filmy i doprovodné akce mohlo opět přijít kolem 10 000 účastníků,“ podotkl Poledníček.

Festival slibuje bohatý doprovodný program

Velmi bohatý bude letos plán doprovodných akcí, uvedl ředitel. Patří mezi ně třeba zahájení výstavy nejlepších prací z dětské výtvarné soutěže na téma Svatá Anežka Česká. Připraveny jsou i další výstavy, mezi nimi expozice Karel Zeman - Filmový kouzelník. Návštěvníci se mohou zúčastnit také besedy s jedním z hostů festivalu, prezidentkou hnutí Na vlastních nohou - Stonožka Bělou Gran Jensenovou. „V dějišti festivalu budou opět působit mediální týmy složené výhradně z dětí,“ dodal ředitel.

Festival Oty Hofmana
Zdroj: ČT24/Stránky Festivalu Oty Hofmana