Souboj seriálů: šest „pilotů“, jeden vítěz

Praha – Původní projekt České televize umožní divákům, aby si sami vybrali seriál, který by měla ČT natočit. Usilovat o jejich přízeň bude šest projektů – vždy dvojice seriálů rodinných, detektivních a sitcomů. Souboj seriálů vypukne 5. listopadu a vyvrcholí finále 3. prosince.

Celkem na diváky čeká pět zábavních galavečerů: úvodní, finálový a tři semifinálové. Z těch vzejdou tři vítězové, kteří se utkají o možnost proměnit pilotní díl ve 13dílnou sérii, kterou ČT během následujícího roku natočí.

Podle autora námětu Jana Potměšila je na projektu především skvělé, že se ČT díky němu otevřela novým tvůrcům a nápadům. „Na jednom prostoru kumuluje obrovské množství hereckých hvězd. Střetnou se kreativní týmy, a to jak na scenáristické, tak režijní rovině. Jedná se o souboj žánrů, příběhů, kreativity,“ tvrdí Potměšil.

Reportáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)

Po úvodním večeru (5. 11.) se divákům postupně představí vždy dva seriály stejného žánru. V kategorii rodinných seriálů (12.11.) se utká Babička na inzerát a Sedmerák. První z nich slibuje tajemnou chůvu, s níž se žádná rodina nudit nebude. Druhý slibuje sympatického hrdinu s neobvyklým „handicapem“.

Druhý semifinálový večer (19.11.) bude patřit sitcomu. Z Ambasády plné exotiky prý bude diváky lehce mrazit a v satirickém Úřadě na sebe narazí úřední šiml a dravé mládí. Detektivní seriály (26.11.) zastupují Cirkus Bukowsky a Mazáci. Každý z nich se bude snažit divákům zalíbit trochu jinak: ponurá detektivka z cirkusu lavinou záhad, kterou spustí jedno nečekané dědictví, a nadšení „mazáčtí“ detektivové humorem, jemuž neodolá žádný zločinec.

R o d i n n ý  s e r i á l (12. 11.)

Babička na inzerát
Režie: Zuzana Zemanová. Scénář: Z. Zemanová, Lucie Konečná.
Hrají: Alena Vránová, Lukáš Vaculík, Lucie Zedníčková, David Kraus, Václav Knop a další.

Sedmerák
Režie: Jakub Kohák. Scénář: Jan Prušinovský.
Hrají: Marek Taclík, Gabriela Míčová, Jiří Racek, Hynek Čermák, Jan Ondráček a další.

S i t c o m (19. 11.)

Ambasáda
Režie: David Sís. Scénář: Petr Hudský.
Hrají: Jiří Lábus, Oldřich Kaiser, Vojta Kotek, Petr Čtvrtníček, Táňa Vilhelmová a další.

Úřad
Režie: Tomáš Svoboda. Scénář: Petra Kovářová, Tomáš Svoboda a Petr Kolečko.
Hrají: Jiří Schmitzer, David Matásek, Václav Neužil, Pavla Tomicová, Eva Leinweberová a další.

D e t e k t i v n í  s e r i á l (29. 11.)

Cirkus Bukowsky
Režie a scénář: Jan Pachl.
Hrají: Pavel Řezníček, Martin Pechlát, Bob Klepl, Nela Boudová, Vanda Hybnerová a další.

Mazáci
Režie: Milan Šteindler, scénář: Roman Kopřivík a Richard Medek.
Hrají: Miroslav Donutil, Oldřich Navrátil, Marián Labuda, Petra Špalková, Jan Budař a další.

Kromě pilotních dílů se u diváků pokusí zabodovat také herci a členové štábu a přesvědčit je, že jejich seriál je ten nejlepší. Souboj bude bedlivě sledovat moderátorka Tereza Kostková a především porota ve složení Miroslav Donutil, F. R. Čech a Ivo Šmoldas a také publikum. Rozhodnutí ale bude na divácích u obrazovek. Vítězného seriálu by se v programu České televize měli dočkat na podzim 2013.