Poetická rockerka Patti Smithová

Benátky – Na bienále v Benátkách se každoročně objevuje a setkává celá řada zajímavých osobností. Na letošním¸68. ročníku festivalu se potkala mimo jiné slavná americká písničkářka Patti Smithová s Karlem Holmqvistem a hovořili spolu nejen o jednom z nejvýznamnějších „prokletých“ básníků Arthuru Rimbaudovi. Právě francouzskou poezií jsou ovlivněny i básnické prvotiny Patti Smithové.

Patti Smithová, jež je nazývána „poetickou rockerkou“, je významná americká zpěvačka, ale i spisovatelka, textařka a básnířka. Patří k hlavním protagonistům amerického punku a nové vlny. Nedávno se stala laureátkou švédské hudební ceny Polar Music. „Každý může psát poezii, stejně jako každý může vařit jídlo, ale je zde hodně špatných jídel a hodně špatné poezie,“ říká. Nejkrásnější na hudbě je podle ní to, že je v určitých ohledech silnější než síla jazyka. „Ve své abstrakci hovoří ke všem a to, co je unikátní na Rimbaudovi, je, že on vlastně integruje i část hudby, možná i rokenrol. V jeho díle je určitá abstrakce,“ myslí si Smithová.

Patti Smith v Benátkách (zdroj: ČT24)

Hudbou se začala zabývat od roku 1971, kdy přechodně spolupracovala se skupinou Blu Oyster Cult, zpívat však začala až těsně před vznikem své skupiny Patti Smith Group (1974), ve složení Lenny Kaye (kytara), Richard Sohl (klávesy), český emigrant Ivan Král (kytara, baskytara) a Jay Dee Daugherty (bicí nástroje). Spolu s ní tento soubor nahrál v rozmezí let 1975–1979 nejslavnější tituly své produkce, kterými jsou Horses, Radio Ethiopia, Easter a Wave.

Patti Smithová

„Umělci nikdy nemohou záviset na vnějším světě, aby je utvrdil v tom, zdali dělají dobrou práci. Umělec musí vědět, nebo musí mít někoho, kdo je mu roven, s tím o svém umění hovoří, ale sláva a bohatství jsou pomíjivé.“

Rokenrolovou arénu na čas opustila v roce 1979, aby se věnovala rodině. „Nebyla jsem na pódiu šestnáct let, byla jsem mimo zrak veřejnosti. Lidé mi říkají, že jsem nedělala nic, přitom jsem napsala pět knih, malovala jsem, fotografovala. Byla jsem matka, měla jsem dvě děti, vařila jsem, uklízela, drhla podlahu a škrábala brambory… A lidé mi říkají, že jsem nic nedělala…,“ říká s úsměvem. Po delší době se v roce 1988 představila znovu, s albem Dream of Life. V současné době se Patti Smithová opět věnuje především poezii.