Národní divadlo veze Čapka do Soulu

Praha - Na nejvzdálenější zájezd v historii činohry Národního divadla v Praze se vydalo přes čtyřicet jeho herců, hudebníků a technických pracovníků. Přijali pozvání na Festival národních divadel do hlavního města Jižní Koreje Soulu, kde uvedou inscenaci hry Karla Čapka Věc Makropulos v režii Roberta Wilsona.

„První představení odehrají 30. září, další dvě v sobotu 1. října na hlavní scéně Korejského národního divadla,“ oznámil dnes mluvčí činohry české první scény Tomáš Staněk. Činohra tak v divadle s kapacitou 1 500 diváků zahájí pětitýdenní Dny české kultury. „Diváci mohou sledovat inscenaci doplněnou titulky. Dekorace k inscenaci cestovaly do Soulu lodí. I jejich návrat se plánuje po moři. Proto bude na jevišti Stavovského divadla uvedena až na konci listopadu,“ dodal Staněk.

Wilson je zřejmě nejznámějším světovým divadelním tvůrcem, který kdy zpracoval činoherní text českého autora a současně i režíroval na české scéně. „Mimořádná inscenace podnítila zájem zahraničních festivalů, což není v kontextu činoherního divadla běžná věc,“ podotkl Staněk. V Čapkově fantastické komedii se záhadnou, až detektivní zápletkou hrají Miroslav Donutil, Václav Postránecký, Vladimír Javorský, Pavla Beretová, Filip Rajmont, Jan Bidlas, Petr Pelzer a Milan Stehlík. V hlavní roli záhadné femme fatale Emilie Marty vystupuje Soňa Červená.

„V Koreji jsem ještě nehrála. V Asii ano, v Singapuru a Hongkongu, přijetí bylo vždycky vřelé. Věřím, že tentokrát bude ještě úžasnější,“ komentovala projekt šestaosmdesátiletá herečka, která spolu s ostatními herci už několik dní přizpůsobuje inscenaci nezvykle velkému jevišti. Podle šéfa činohry Michala Dočekala se nestává často, aby evropské činoherní představení bylo pozváno k zájezdu na Dálný východ. „O to více si pozvání vážíme,“ uvedl. Hostování, které je historicky prvním vystoupením činohry Národního divadla na asijském kontinentu, bylo možné zrealizovat jen díky výrazné podpoře korejských kulturních institucí a ministerstva kultury ČR. Účastní se ho i náměstek ministra kultury Radek Zdráhal.

Korejci mají o českou kulturu nebývalý zájem

Podle velvyslance České republiky v Soulu Jaroslav Olši mladšího potvrzuje hostování Národního divadla fakt, že o českou kulturu je mezi Korejci neobyčejný zájem. „Pravidelně zde probíhají koncerty české klasické i moderní hudby, vycházejí knihy českých autorů. Každoročně v Soulu i dalších městech proběhne na půl stovky českých kulturních akcí. V posledních letech Česko navštíví ročně ke 100 000 korejských turistů, a tak tu Česko a Praha mají výjimečný zvuk,“ podotkl.

Hostování Národního divadla je úvodní akcí pětitýdenního českého festivalu, v jehož rámci se koncem října uskuteční Dny Prahy v Soulu. Česká kultura se představí více než dvěma desítkami akcí. Od vystoupení Pražské komorní filharmonie a souboru Virtuosi di Praga přes koncertní turné tria Emila Viklického, premiéry dvou českých muzikálů, výtvarné a fotografické výstavy, filmový festival, taneční představení i literární večer. I díky hostování Národního divadla vyjde do konce roku první korejské vydání Čapkovy hry.

Vydáno pod