Čekání na Václava zpříjemní divadlo

Hradec Králové - Festival Čekání na Václava po celý měsíc představí v Hradci Králové ta nejlepší představení „malých“ scén českých a slovenských divadel. Osmý ročník začal ve státní svátek v Klicperově divadle inscenací Moje strašidlo v nastudování pražského Činoherního klubu.

Podle pořadatelů je festival „představením toho nejlepšího, co se narodilo na našich studiových, alternativních a progresivních 'malých' scénách“ s postupným uváděním stejných projektů z nejbližších okolních zemí. Letos jsou v programu zařazeny hry slovenských divadel.

V osmém ročníku čeká na diváky zhruba 30 představení. Vystoupí soubory z Prahy, Brna, Ostravy a postupně také ze všech dalších regionálních center jako jsou Ústí nad Labem, Liberec, Zlín, České Budějovice a Plzeň.

Hádek, kdo přijde... / Eliška Balzerová a Tomáš Töpfer
Zdroj: ČT24/Divadlo Na Fidlovačce

Z reperotáru hostitelského Klicperova divadla se návštěvníci mohou těšit na inscenace Sherlock Holmes, Světáci nebo Klub autistů a také dvě premiéry: divadelní adaptaci románu Jacka Londona Tulák po hvězdách a hru německého dramatika Christiana Grabbeho 19. století Don Juan a Faust.

Kromě domácí scény svá představení do Hradce přivezla i jiná, česká i slovenská divadla. Už zmíněné Moje strašidlo, zahajovací incenaci festivalu, uvádí Činoherní klub Praha. V příběhu o lásce a nenávisti až za hrob excelují Stanislav Zindulka a Blanka Bohdanová v režii Martina Čičvára.

Lístky na některá představení už jsou vyprodány. Velký zájem vzbudila například hra inspirovaná příběhem Spencera Tracyho a Katherine Hepburnové Hádej, kdo přijde… Režisér Ivan Rajmont ji připravil pro Divadlo na fidlovačce. Zmizely i vstupenky na komedii Život na třikrát bratislavského studia L+S, na benefiční představení Jaroslava Duška Čtyři dohody nebo na cimrmanovskou Švestku.

Švestka / Zdeněk Svěrák a Petr Reidinger
Zdroj: ČT24/Žižkovské divadlo Járy Cimrmana

Přehlídka Čekání na Václava trvá do 28. října. Hrát se bude kromě hlavní scény Klicperova divadla také na nově zrekonstruované studiové scéně Beseda. Jako doprovodné akce jsou připraveny výstavy obrazů, koncerty, filmové a televizní projekce, které se propojují s divadelním uměním nebo debaty s tvůrci.