Matěj Hádek jako záporák ve filmu Vladimíra Michálka

Brno – Především ulicemi Brna a Uherského Ostrohu projíždí messenger Matěj Hádek, který v těchto dnech na Moravě natáčí nový film České televize. Snímek s názvem Posel podle scénáře Marka Epsteina režíruje Vladimír Michálek.

„Zpočátku se jeví jako nekonformní, sympatický mladík, který se odmítá sžívat se současnou pokřivenou společností a se všemi jejími pohodlnostmi, konzumy a lžemi, s jejími pseudopravdami, pseudocity, pseudoláskami a pseudohodnotami,“ představil hlavního hrdinu šéfdramaturg Jaroslav Kravka.

Divák ale postupně zjišťuje, že poslíček Petr je ve skutečnosti bezcharakterním a sobeckým jedincem. Scenárista Marek Epstein (BrainStorm, Poste Restante, ROMing) si uvědomuje, že podobný typ záporného hrdiny se ve filmech příliš nevyskytuje. I proto, že tvůrce má zpravidla snahu chování a postoje takové postavy hodnotit, čemuž se ale Epstein prý snaží vyhnout. Navíc ani žádná z dalších postav v Poslovi není jednoznačně kladná.

Kromě Matěje Hádka v hlavní roli se ve snímku objeví Jiří Vyorálek, Jan Kolařík, Eva Leimbergerová, Gabriela Mikulková nebo Stanislav Zindulka a další herci převážně z moravských divadel.

Posel vzniká v Centru hrané tvorby brněnského studia ČT, které se rozhodlo svěřit režii Vladimíru Michálkovi (Zapomenuté světlo, Je třeba zabít Sekala, Babí léto). Ten se studiem Brno spolupracoval už na zatím neodvysílané sérii adaptací drobných povídek Miroslava Švandrlíka Okno do hřbitova.

Reportáž Barbory Žítkové (zdroj: ČT24)