Slam poetry proti vyloučení

Praha – V pražských Dejvicích byla pokřtěná kniha textů slam poetry neboli volné poezie dětí ze sociálně vyloučených lokalit. Bezmála rok na nich pracovaly děti z pražského Smíchova a Ústí nad Labem. Básnické tvůrčí dílny vedl přední český slamer Bohdan Bláhovec a projekt vznikl s podporou programu EU Mládež v akci.

Slovo slam znamená v angličtině prásknout nebo bouchnout, ve spojení s výrazem poetry pak označuje specifický způsob prezentace poezie, omezené na daný prostor a čas. Slam poetry (všude jinde ve světě ovšem poetry slam) v Česku sice ještě docela neprorazila, v povědomí lidí ale už rozhodně je a své příznivce má.

Živá poezie, která pouští uzdu fantazii, je aktuální a osobní. Nyní tato poezie dětí z lokalit, které většinová společnost považuje za problémové, nastavuje sociální zrcadlo. Texty, které napsaly děti ze Smíchova a Ústí nad Labem, tak mohou být výzvou k dialogu a vymazání xenofobie nejen z mapy severních Čech.

„V první řadě jsem se snažil, aby účastníci workshopu se v první řadě pokusili projevit svoje názory, pocity v improvizaci a potom je ex post strukturovali do nějakého textu, který je právě zaznamenán v knize,“ přiblížil projekt Bohdan Bláhovec. „Jsou to texty o tom, co je baví a co je nebaví, co jim vyhovuje a co jim nevyhovuje. Často se v nich zmiňuje pojem rasismus, důležité ale je, že jsou schopni ho glosovat s větším nadhledem, než by člověk možná i v kontextu problémů dnešních dnů čekal.“

Knihu pokřtil newyorský hiphoper Spiritchild, který má s podobnými workschopy zkušenost po celém světě.